Notre Dame için uluslararası yarışma açılıyor

Notre Dame için uluslararası yarışma açılıyor

Fransa, Notre Dame Katedrali'nin yangında çöken kulesinin yeniden inşası için uluslararası yarışma açıyor. Fransa Başbakanı Edouard Philippe, "Yarışma belki de, kuleyi yeniden inşa etmemiz gerekip gerekmediği sorusunu sormamızı sağlayacak" dedi.

Fransa, ülkenin simgesi sayılan Notre Dame Katedrali’nin önceki günkü büyük yangında yıkılan merkez kulesinin yeniden inşası konusunda bir zamanlar Türkiye’de de geçmişte sıklıkla izlenen bir yöntemi seçti. Kulenin yeniden tasarımı için uluslararası bir mimari yarışması açılacak.

‘KULE BELKİ DE YENİDEN İNŞA EDİLMEYECEK’

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, “Yarışmanın amacı, Notre Dame’a günümüzün tekniklerine ve sorunlarına uygun bir kule kazandırmak” dedi ve ekledi: “Bu uluslararası yarışma belki de, kuleyi yeniden inşa etmemiz gerekip gerekmediği sorusunu bile sormamızı sağlayacak.”

93 metre yüksekliği ile katedralin en yüksek noktası olan, ucunda Fransa’nın simgesi olarak metal bir horoz figürü taşıyan kule, çatının tam merkezindeydi. Kule, Fransa’nın başkenti Paris’in birçok noktasından görülüyordu.

Yangın ise  kulenin tam çatıyla birleştiği noktaya restorasyon için kurulan iskelede başlamıştı; alevler buradan yayılırken kule, 13’üncü yüzyılda inşa edilen ahşap çatının üzerinden katedralin içine çökmüştü. O anlar canlı yayına yansımıştı. Kulenin ucundaki horozun ise bugün yangından zarar görmüş ama ‘tanınır’ bir halde bulunduğu açıklandı.

Ahşap ve metal malzemelerden inşa edilen kule, katedrale 19’uncu yüzyılda eklenmişti. Katedralin yeniden inşası için şu ana dek 880 milyon euro bağış toplandı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron “Beş yıl” dese de, restorasyon sürecinin ne kadar süreceği bilinmiyor. Katedralin bir bölümünde yapının ciddi oranda zayıfladığı belirtiliyor.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.