Nobel Adayı Peşew’den Kışanak’a Ziyaret

Nobel Adayı Peşew’den Kışanak’a Ziyaret

Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday gösterilen Kürt şair Abdulla Peşew, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak’ı ziyaret etti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, konuğunu Kültür ve Turizm Daire Başkanı Muharrem Cebe, Mali İşler Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Bayrak, Meclis üyesi Felat Özsoy ve Kürt-Pen Başkanı Şehmus Sefer ile birlikte karşıladı. Abdulla Peşew, Diyarbakır’da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, en büyük idolünün Melaye Ciziri ve Ehmede Xani olduğunu Haci Qadire Koyi’nin ise büyük bir usta olduğunu söyledi. Peşew, “Xani benim nazarımda Kürdistan’ın Shakespeare’dir ve kendisi bu özelliğinden dolayı öldürülmüştür. Tarihimizde en büyük edebiyatçısı, Kürt edebiyatının babasıdır, atasıdır. Dolayısıyla bugün yaptığımız her şey Xani’den itibaren başlamıştır. Almanlar Göthe’ye nasıl bakıyor, Ruslar Puşkin’e, İngilizler Shakespeare’ya nasıl bakıyorsa bizim için Xani onlardan çok daha büyük bir şairdir. Xani’nin arkasında ne bir kral ne de bir imparatorluk vardı, o bu bütün düşüncesini sadece bir camide geliştirmiş, dolayısıyla bizim Xani’yi doğru okumamız lazım” dedi.

Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Kışanak da Peşew’e ziyaretinden dolayı teşekkür etti. Ehmede Xani ile ilgili duyguları paylaştığını ifade eden Kışanak, Ehmede Xani’nin kimliğinin ötesinde başka bir yere taşınmaya çalışıldığını söyledi. Devlet politikalarının her şeyi kendi gerçeğinden koparan bir yaklaşımı bulunduğunu ifade eden Kışanak, “Ama onu kendi temsil ettiği yere oturtmak bizim sorunumuzdur” diye konuştu.

Kışanak, Doğubeyazıt’ta Kürt dili ve edebiyatını büyütecek bir akademi çalışması yapılması gerektiğini ifade etti. Kışanak ayrıca, Abdulla Peşew’e Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday olmasından dolayı gurur duyduklarını ve Kürt edebiyatına sunduğu katkılardan dolayı teşekkür etti.

Kışanak, Peşew’e Diyarbakır’ın tarihi dahil pek çok yönünün anlatıldığı Amed adlı kitabı armağan etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum