Nizip’teki sığınmacı kampına girmek isteyen CHP’lilere engel

Nizip’teki sığınmacı kampına girmek isteyen CHP’lilere engel

Suriyeli çocukların cinsel istismara uğradığı Nizip’teki sığınmacı kampına inceleme yapmak için giden CHP Göç ve Göçmen Sorunlarını İnceleme Komisyonu üyeleri, kamp görevlileri tarafından engellendi.

Antep’in Nizip İlçesi’ndeki sığınmacı kampında yaşayan Suriyeli çocuklar cinsel istismara uğradığının gündeme gelmesi üzerine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Göç ve Göçmen Sorunlarını İnceleme Komisyonu üyeleri Adana milletvekili Elif Doğan Türkmen, Ankara milletvekili Necati Yılmaz, Gaziantep milletvekili Mehmet Gökdağ ve Eskişehir milletvekili Cemal Okan Yüksel kampta inceleme yapmak üzere Nizip’e gitti.

Güvenlik kontrolünün ardından çadırkente giren CHP heyeti, kamp yetkililerinin istismarına uğrayan çocuklarla ve aileleriyle görüşmek istedi.

Kamp yetkililerinden olumsuz talep alınca inceleme yapamayan CHP heyetindeki milletvekilleri yaklaşık 20 dakika kaldıktan sonra çadırkentten ayrıldı.

CHP Antep milletvekili Mehmet Gökdağ, kampta yaşananlara şüphe ile bakmaya başladıklarını belirterek şunları söyledi:

“Kampın sorumlusu, güvenlik sorumlusu ortada yok”

“İçeriye girdik, ikinci bir kapıyla karşılaştık. İkinci kapıda sadece güvenlik görevlileri var. Kampın sorumlusu, güvenlik sorumlusu ortada yok. Sadece güvenlik elemanları ile karşı karşıya kaldık. Orada milletvekillerinin arabalarından inmesini ve yürüyerek kamp alanına girmesi gerektiğini söyleyen bir durumla karşılaştık.

“İçeriye girdik, içeride aynı hava devam ediyor ve orada bize söylenen bizi mağdur çocuklar ve mağdur çocukların aileleriyle görüştürmeyecekleri, sadece örnek kampı gezdirecekleri, sadece kamptaki örnek çadırları gezeceğimiz gibi bir anlayışla karşılandık. Biz dünyanın gözünün üzerinde olduğu bir göçmen kampının, mülteci kampının basında çıkan iğrenç haberler nedeniyle geldik. Bunu görüşmeye, bunu aydınlatmaya geldik.

“Bu şartlarda sağlıklı bir çalışma olmayacağını, bu şartlarda istenilen sonuca ulaşılmayacağı çok açık meydanda, bunu Türkiye kamuoyunun takdirine sunuyoruz. Bu ülkeyi teröre alıştırdılar, bu ülkeyi şehit haberlerine alıştırdılar, bu ülkeyi yolsuzluğa alıştırdılar, hırsızlığa alıştırdılar, son dönemdeki yaşadığımız olaylarla da bu ülkeyi tecavüze de alıştırmaya çalışan bir anlayış ile karşı karşıyayız.

“Onun üzerini kapatmaya çalışan, onu saklayan, gizleyen her şey de olduğu gibi bir anlayış ile karşı karşıyayız. Biz bu işin peşini bırakmayacağız. Cumhuriyet Halk Partisi olarak diğer konularda da olduğu gibi bu konunun da üzerine gideceğiz. Bu konuyu en ayrıntılı bir şekilde araştıracağız ve sorumlularının hesap vermesini sağlayacağız, fakat şunu bir kere daha söylüyorum; dünya bu kampı izlesin.”

“Dosyanın içerisindeki iddialar çok vahim”

CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel ise, istismar iddialarını detaylıca araştıracaklarını ve olayın takipçisi olacaklarını ifade etti ve şunları söyledi:

“İçeride AFAD İl Müdürü, çeşitli seviyelerdeki müdürleri ve içerideki jandarma komutanı hiç siyasi ve devlet ahlakına yakışmayan bir üslupla bizleri arabalarımızdan indirip, kendi bulundukları yere kadar yürümeye zorladılar.

“Biz buraya mağdur çocukların ailelerinden doğru ve gerçek bilgileri almaya geldik, ama içeride bize söylenen mağdurların kendileriyle, aileleriyle görüşmemizin izin verilmeyeceği, hazırlanmış çadırların gezdirileceği, adeta turistik bir gezi yapılacağı, konuyla ilgili bilgileri de sadece kamp müdüründen alacağımızı biz sağlıklı bilgileri alamayacağımızı düşünerek, bu ortamda Türk halkına faydalı gerçek bilgiyi aktaracak çalışma yapamayacağımızı düşünerek, müdürlerin bize bilgi aktarma talebini reddettik.

“Biz Baro Başkanı vasıtasıyla dosyanın tamamını aldık. Dosyanın içerisindeki iddialar çok vahim. Bir örnek olarak söylüyorum; Aile Bakanlığı olaydan hemen haberdar edilmesine rağmen müdahillik talebini olayın dün gazetelerde yer aldıktan sonra verdi. Yani bir defadan bir şey olmaz diyen Aile Bakanı, ikinci defaya da ancak haber edilmesine rağmen basın yazdıktan sonra müdahil oldu. Türkiye gerçekten acınacak halde. Biz bu konuyu kamp dışında araştıracağız ve sonuçlarını Cumhuriyet Halk Partisi olarak kamuoyuyla paylaşacağız.”(imc)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.