New York'ta Soma Eylemi

New York'ta Soma Eylemi

Manisa'nın Soma ilçesinde yerin yüzlerce metre altında kömür çıkarmak için kazı yaparken, nedeni kesinleşmeyen yangın sonucu yaşamını yitiren 284 madenci, New York'ta anıldı.

New York'un en bilinen yerlerinden olan Union Meydanı'nda bir araya gelen bir grup Türk, maden ocağında mahsur kalan işçilerin de sağ olarak kurtarılmaları dileğinde bulundu. Eylemcilere bazı Amerikalılar da destek verdi. Eylemde, Türkiye'deki çalışma koşulları, AKP hükümetinin, maden ocağına ilişkin CHP tarafından 20 gün önce verilen meclis araştırma önergesinin reddetmiş olması ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'Literatürde iş kazası var, bunlar olağan şeyler' sözleri sert bir dille eleştirildi. New York Gezi Platformu tarafından yaklaşık 100 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen eylemde, Soma'daki maden ocağında yaşamını yitiren işçilerin, kader yada kaza kurbanı olmadıkları, iş cinayetine kurban gittikleri savunuldu. Soma'da ne olup bittiğini, İngilizce ve Türkçe olarak yapılan konuşmalarla anlatıldığı eylemde yapılan konuşmalarda, Türkiye'den maden ocaklarında meydana gelen kazaların sistematik cinayete dönüştüğü dile getirildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne, Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi'ni imzalama çağrısı da yapılan eylemde, "Katil devlet hesap verecek' sloganları atıldı. Bazı eylemcilerin madenci bareti giydiği ya da yüzünü kömür karası ile boyadığı eylemde, yerde yakılan mumlar aracılığıyla dev harflerle SOMA yazıldı. New York'ta gerçekleşen eylem ve anma törenine, II. Dünya Savaşı döneminde Zonguldak'ta maden ocağı çalışanlarının yaşam öyküsünü anlatan, Yılmaz Erdoğan'ın yönettiği 'Kelebeğin Rüyası' adlı filmin başrol oyuncularından Mert Fırat da destek verdi.

New York'ta Soma Eylemi

New York'ta Soma Eylemi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.