Neçirvan Barzani’den Halepçe Katliamı yıldönümünde dünyaya çağrı

Neçirvan Barzani’den Halepçe Katliamı yıldönümünde dünyaya çağrı

Irak'ın Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani, “Her türlü kitle imha silahlarının yasaklaması ve önlenmesi için insanlığın ciddi bir çalışmaya ihtiyacı var” dedi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Halepçe Katliamı’nın 32’inci yıldönümü vesilesiyle bir mesaj yayımladı.

Halepçe’ye düzenlenen kimyasal saldırıda 5 bin masum insanın hayatını keybettiğini, binlercesinin yaralandığını ve göç etmek zorunda kaldığını belirten Barzani, “Şu ana kadar da insanların sağlığı, ruh hali ve çevre üzerinde saldının tehlikeli sonuçları etkisini devam ettiriyor” dedi.

Barzani, “Bu felaketi anmak, özellikle bu katliamın şehitlerine ve halkımızın kurbanlarına saygının bir gereğidir. Aynı zamanda, Kürdistan halkına karşı uygulanan jenosidin, bu tür insanlık suçlarının dünyanın başka yerlerinde siyasi, dini ve etnik bahanelerle uygulanmasının önüne geçilmesine bir vurgudur. Bu kutsal amaç bizden daha fazla birlik ve beraberlik istiyor” dedi.

Halepçe Katliamı’nda şehit düşenlerin aileleri ve mağdurları için yapılması gereken çok daha fazla hizmet olduğuna dikket çeken Barzani, mesajında Irak hükümetine de şu eleştiriyi yöneltti:

“Malesef şu ana kadar da Irak federe hükümeti, Halepçe halkına maddi ve manevi hiçbir yardımda bulunmamış, Irak devletinin saldırılarına maruz kalan, zehirlenen ve yerle bir edilen Halepçe ve Kürdistan’ın diğer bölgeleri için hiçbir şey yapmamıştır. Irak hükümetinin bu konuda üzerine düşen yasal ve ahlaki sorumluluklarını yerine getirmesini bekliyoruz.”  

Mesajının devamında “Her türlü kitle imha silahlarının yasaklaması ve önlenmesi için insanlığın ciddi bir çalışmaya ihtiyacı var” diyen Neçirvan Barzani, “Bugün dünya nasıl ki tüm insanlık açısında tehlike barındıran koronavirüsü karşısında duyarlılık gösteriyorsa aynı şekilde tüm kitle imha silahlarının, öldüren teknolojinin de ortadan kaldırılması, insan hayatının, çevrenin ve uygarlığın korunması konusunda da duyarlı olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Barzani, “Halepçe şehitleri ve halkımızın tüm kurbanları her zaman hafızamızda, Kürdistan halkının vicdanında yaşıyor. Şihitleri saygı ile andığımız bu günde geleceğe ümitle bakıyoruz” dedi.

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.