Mutfak tüpleri online takip altına alınacak

Mutfak tüpleri online takip altına alınacak

Hükümetin, patlayıcı yapımında kullanıldığı gerekçesiyle LPG (mutfak) tüplerine yönelik bir düzenleme hazırlığı içerisinde olduğu anlaşıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından amonyum nitratlı gübre satışının 'patlayıcı yapımında kullanıldığı' gerekçesiyle geçici olarak durdurulması kararına dair gündem sıcaklığını korurken, Hükümet'in el yapımı patlayıcılara karşı yeni bir düzenleme başlattığı ortaya çıktı. Buna göre, Hükümetin bombalı saldırılarda kullanılan el yapımı patlayıcıların (EYP) yapımında kullanılan malzemelere yönelik olarak sıkı bir gözetim ve denetim getirilmesi için çalışma başlattı. 

Başbakanlığın koordinasyonunda bu amaçla yürütülen çalışmalardan biri de EYP yapımında kullanılan LPG (mutfak) tüplerine yönelik oldu.

Yıldırım'ın talimatı ile iki toplantı yapıldı

Başbakan Binali Yıldırım'ın verdiği talimat üzerine 8 ve 9 Haziran'da yapılan iki toplantıya ilgili tüm kurumlar katıldı. Belirlenen tedbirleri hayata geçirecek kurumlara gerekli çalışmaları tamamlamaları konusundaki Başbakan Yıldırım tarafından talimat verildi.

Tüplerin alıcıları kayıt altına alınacak 

Yapılan çalışmalarda EYP yapımında kullanılan 12 kilogramlık tüplerin satış ve dağıtım sürecinin izlenmesi ve denetlenmesi kararlaştırıldı. Bunu ise, piknik tüpleri ile sanayide kullanılan diğer tüplerin satış ve dağıtım sürecinin izlenmesi ve denetlenmesi izleyecek. Bu amaçla, tüplerde seri numarası ve kare kod bulundurulması zorunlu olacak.

Dolumdan tüketime kadar online takip altına alınacak tüpleri satın alan nihai tüketicinin kimlik bilgileri de yine kayıt altına alınacak.

Kurumlara ayrıca, kullanımdan çıkan ve hurdaya ayrılan tüplerin geri dönüşüme gönderilmesinin sağlanması, yurt dışından Türkiye'ye LPG tüplerinin giriş ve çıkışlarının denetlenmesi ve engellenmesine yönelik gerekli tedbirleri almaları talimatı da verildi.

'Nitrat' içeren gübreler de takip altına alınacak

Sözkonusu toplantıda Başbakan Yıldırım'ın talimatı üzerine yine satışının durdurulan, amonyum nitrat içeren gübreler başta olmak üzere tüm gübre hareketlerinin izlenmesi, kontrol ve denetimin etkinliğinin artırılması, piyasanın kayıt altına alınması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde yürütülen çalışmaların ivedilikle tamamlanması talimaıtı verildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.