Müslim'den Menbic açıklaması: Rakka’dan daha güçlüydü

Müslim'den Menbic açıklaması: Rakka’dan daha güçlüydü

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Menbic’in IŞİD’den kurtarılmasının doğuracağı sonuçlara ilişkin konuştu.

1 Haziran’dan bu yana süren Menbic’i Kurtarma Operasyonu’nda sona gelinirken, birkaç nokta dışında, kentin tamamına yakınında kontrol sağlanmış durumda.

Bazı noktalarda sıkışan IŞİD ile çatışmalar devam ediyor.

Müslim: IŞİD’in beli bükülecek

Operasyonda artık sona gelinirken, PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Menbic’in IŞİD’den kurtarılmasının doğuracağı sonuçlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

PYD Eşbaşkanı Müslim, Menbic’in kurtarılmasının “demokratik ulus inşası için çok önemli bir gelişme” olduğunu söyledi.

Hawar Haber Ajansı’na (ANHA) bir demeç veren Müslim, Menbic’in IŞİD’den alınmasıyla beraber örgütün “belinin büküleceğini” vurguladı.

PYD Eşbaşkanı, Menbic operasyonunun iki açıdan önemli olduğuna değindi. Müslim, Menbic’in IŞİD’in “gizli başkenti” olduğuna dikkat çekerek, “IŞİD’in Menbic’da oluşturduğu sistem Rakka’dan daha güçlüydü” dedi.

Menbic ‘in IŞİD’in “eğitim yuvası” olduğunu da belirten Müslim, “Avrupa’dan gelen ve giden DAIŞ (IŞİD) çeteleri Menbic’de eğitim görüyorlardı. Menbic’de yürütülen savaşta gizli şeyler ortaya çıktı. Onlarca ton patlayıcı, silah ve cephane bulundu. DAIŞ’in belinin kırıldığı bir noktadır” dedi.

Müslim, Menbic’in kurtuluşunun Rojava için de “çok önemli” olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin tutumu

Türkiye’deki hükümetin Menbic operasyonuna yaklaşımını da değerlendiren Müslim, şunları söyledi:

“Bu güçlerin operasyona yönelik tepkileri başlarda tutumları çok sertti. Fırat’ın doğusu çetelerden temizlendiğinde, oluşturdukları hat da dağıldı. Menbic’e yönelik beklentileri var. Dolayısıyla başlatılan operasyona tepki göstermekte, karşı çıkmaktadırlar. Fakat bu tepki ve tutumları sonuç vermedi, başarılı olmadı. Öte yandan Menbic ve Cerablus’un ev sahipleriymişler gibi karar vermeye çalışıyorlar. Oysa buranın yerli halkı birleşerek bir karar aldılar ve bir şeyler yapmak istiyorlar. Kimsenin bu duruma müdahale etme hakkı bulunmamaktadır. Güçleri ve tutumları sert olmasına rağmen, biz bu tehdit ve tepkilere aldırış etmedik. Bizim bir projemiz var. Bu proje insani bir projedir. Çünkü arkamızda bize destek veren halk ve tüm yapılar vardır. Ayrıca biz projemizin başarısından eminiz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.