Munzur Vadisi Kirlilik Tehdidi Altında

Munzur Vadisi Kirlilik Tehdidi Altında

Dersim'de 42 bin hektarlık alanıyla 1971 yılında Milli Park olarak ilan edilen Munzur Vadisi muhteşem bir doğaya sahip. Ancak vadi, şimdilerde piknikçilerin geride bıraktığı çöpler nedeniyle kirlilik tehdidiyle karşı karşıya.

DERSİM -  Munzur Vadisi, gerek yaban hayatı çeşitliliği gerekse de endemik bitki türlerine sahip olması nedeniyle 1971 yılında Milli Park alanı olarak ilan edildi. Sosyal ve kültürel etkinliklerin yok denecek kadar az olduğu kentte, vadi aynı zamanda insanların sıkça ziyaret ettiği alan olma özelliğine sahip. Munzur Vadisi, bütün bu güzelliklerine rağmen kirlilik tehdidi altında. Gerek piknikçilerin geride bıraktığı atıklar gerekse de gelişi güzel dökülen molozlar vadide kirliliğe neden olurken, kentte sivil toplum örgütleri ile belediye vadilerin temizlenmesi ve temiz tutulması konusunda girişimlerde bulunmaya başladı.

Dersim Belediyesi tarafından vadilere konteynerler konmaya başlanırken, valilik bünyesinde bulunan Mahalli Çevre Kurulu da Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi'nin başvurusu üzerine vadide düzenli temizlik yapılması konusunda karar aldı. Ancak alınan tüm önlemlere rağmen kirlilik tehdidi devam ederken, vatandaşlar asıl önlemin insanların bilinçlenerek çöplerini piknik alanlarında bırakmamasıyla alınabileceğini söyledi.

Dersim Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından Munzur Vadisi’nde belirli noktalara çöp konteynerleri konulurken, belediye çalışanları vatandaşlardan çöplerini bu konteynerlere atmalarını istiyor. Belediye Fen İşleri Müdürü Mehmet Ertoğrul vadi boyunca belirli noktalara etrafları çevrili çöp konteynerleri bıraktıklarını belirterek, “Bu konudaki çalışmalarımız devam edecek. Konteynerlerin yanı sıra uyarı levhaları da konulacak. Vatandaşlardan çöplerini bu konteynerlere atmalarını istiyoruz” dedi.

Munzur Vadisi’nin yanı sıra yaban hayatı ve bitki çeşitliliğiyle oldukça zengin olan Pülümür Vadisi de yaşanan kirlilikten nasibini alıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.