Mısır'da ekonomiyi tehdit eden sitelere girenlere hapis cezası

Mısır'da ekonomiyi tehdit eden sitelere girenlere hapis cezası

Mısır'da, Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi'nin onayladığı yasaya göre; Ekonomiye tehdit oluşturan siteler yasaklanacak, sitelere girenlere hapis cezası var.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, internet üzerindeki kontrolü artıran bir yasayı onayladı. Siber suçlarla mücadele için çıkarılan yasayla birlikte ekonomiye veya ulusal güvenliğe tehdit olarak görülen tüm siteler yasaklanabilecek. Bu siteleri açanlar ve yönetenlerin yanı sıra siteyi ziyaret edenler de hapis veya para cezasıyla karşı karşıya kalabilecek.

Sisi’nin destekçileri ülkeye istikrar getirdiğini, muhalifleri ise demokrasiyi bastırdığını savunuyor. Yetkililer bu önlemlerin “istikrarsızlık ve terörle” mücadele için gerekli olduğunu söylerken, insan hakları örgütleri ise hükümetin ülkedeki tüm muhalefeti bastırmayı hedeflediği görüşünde.

SOSYAL MEDYADA 5 BİNDEN FAZLA TAKİPÇİLİ HESAPLARA DENETİM

Kahire merkezli Düşünce ve İfade Özgürlüğü Derneği, ülkede halihazırda 500 sitenin yasaklı olduğunu belirtiyor. Parlamentodan geçen ay geçen fakat henüz Sisi tarafından imzalanmayan bir diğer yasa da sosyal medyada 5 binden fazla takipçisi olan hesapların denetim altına alınmasını öngörüyor.

‘HÜKÜMET OHAL’İ KULLANARAK GAZETECİLERİ YARGILIYOR’

Ülkedeki muhabirler sokaklardaki tüm protestoların yasaklandığını, Mısırlıların yalnızca internette hükümete karşı hoşnutsuzluğunu dile getirebildiğini aktarıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü geçen ay yayınladığı bir raporda Mısır hükümetini, terörle mücadele yasaları ve olağanüstü hali kullanarak gazetecileri, aktivistleri ve muhalifleri yargılamakla suçlamıştı. Son dönemde gözaltına alınanlar arasından insan hakları savunucusu Wael Abbas ve komedyen Shady Abu Zaid de bulunuyor. (BBC Türkçe)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.