Mısır seçimlerinde sürpriz yok : İlk sonuçlar Sisi’yi gösteriyor

Mısır seçimlerinde sürpriz yok : İlk sonuçlar Sisi’yi gösteriyor

Mısır’da üç gün süren cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk sonuçlarına göre, eski Genelkurmay Başkanı Abdulfettah El Sisi yüzde 90’ın üzerinde oy oranıyla önde gidiyor. Seçim sandıklarının yüzde 15’inin sayıldığı ülkede Sisi’nin 4,3 milyona yakın oy aldıdğı

KAHİRE - Mısır devlet televizyonu Nil TV, katılımın düşük olması nedeniyle bir gün daha uzatılan seçimlerin ilk sonuçlarına göre Abdulfettah El Sisi’nin yüzde 93 oy aldığını duyurdu. Sisi’ye karşı tek aday olan sol muhalif Hamdin Sabbahi’nin ise yüzde 3 civarında oy aldığı kaydedildi.

13 bin 899 sandıktan 2 bin kadarındaki oyların sayıldığını duyuran Nil TV, Müslüman Kardeşleri darbe ile iktidardan indiren El Sisi’nin 4 milyon 215 bin, Sabbahi’nin ise 133 bin oy aldığını bildirdi. Oyların yüzde 3,7’si ise geçersiz olarak kayıtlara geçti.

53 milyon seçmenin bulunduğu Mısır’da Pazartesi ve Salı günleri için öngörülen seçimlerde katılım yüzde 37’de kalmış ve oy kullanma işlemi Salı akşamı bir günlüğüne uzatılmıştı. Seçimler, yasaklanan Müslüman Kardeşler ve eski lider Hüsnü Mübarek’i iktidardan düşüren Tahrir Meydanı gösterilerinde yer alan liberallerce boykot ediliyor.

Abdulfettah El Sisi, Müslüman Kardeşler’den cumhurbaşkanı seçilen Muhammed Mursi tarafından genelkurmay başkanlığına getirilmiş, ancak bir yıl sonra Temmuz 2013’te darbe ile Mursi’yi  görevden uzaklaştırmıştı. El Sisi, yönetime el koyduktan sonra Mursi’yi tutuklatmış ve Müsüman Kardeşler örgütünü yasaklatmıştı. Örgütün yüzlerce üyesine ise idam cezası başta olmak üzere ağır hapis cezaları verilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.