Merkez kararını açıkladı, dolar fırladı

Merkez kararını açıkladı, dolar fırladı

Merkez Bankası'nın politika faizini sabit tuttuğunu açıklamasının ardından dolar yükselişe geçti. Dolar kuru, kararın ardından 9 kuruş birden yükseldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yılın ilk toplantısında faiz koridorunun üst bandını 75 baz puan yükselterek yüzde 8.5’ten yüzde 9.25’e çıkardı. Merkez Bankası (MB) geç likidite borç verme faizini yüzde 10’dan yüzdeç 11’e yükseltti. Merkez Bankası politika faizine dokunmayarak yüzde 8’de tuttu.

MB’den konuya ilişkin yapılan açıklamada şöyle denildi:  “İç talep göreli olarak daha zayıf seyrederken Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eğiliminin devam etmesi beklenmektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.”

3.73’E KADAR GERİLEMİŞTİ

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun (PPK) kararı öncesi, faiz artırım beklentisine bağlı olarak 3.73 liraya kadar gerileyen dolar, kararın ardından hızla tırmanarak 3.8232 liraya kadar çıktı. Dolar daha sonra 3.79 – 3.80 aralığına çekilirken, kararın açıklanmasıyla 4.1027 liraya fırlayan euro da 4.07 – 4.08 lira aralığında hareket etmeye başladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.