Merkez Bankası yarım puan faiz artırdı

Merkez Bankası yarım puan faiz artırdı

Merkez Bankası, piyasayı fonladığı Geç Likidite Faizi'ni yarım puan artırarak yüzde 12,75'e çıkardı.

Merkez Bankası (MB) Geç Likidite Penceresi Faizi’ni yüzde 12,25’ten yüzde 12,75’e çıkardı. Banka politika faizi ve faiz koridorunda ise değişikliğe gitmedi. Merkez, banka politika faizini yüzde 8’de bıraktı. Faiz koridorunun alt bandı yüzde 7,25, üst bant yüzde 9,25’te kaldı.

PİYASADAN KUR TEPKİSİ

Faiz artışı 1 puan olan piyasa beklentisinin altında kalınca dolar kuru yukarı yönlü fırladı. Güne 3.81 liradan başlayan dolar 3.88’e yükselirken, euro ise 3.59’u gördü.

KREDİLERDE HIZLI ARTIŞ

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“2017 yılı genelinde toplam talep güçlü bir seyir izlerken kredilerde hızlı bir artış gözlenmiştir. Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin gücünü koruduğuna işaret etmektedir. İç talepteki iyileşme devam ederken dış talepteki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir.

Enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler ve yakın dönemde yaşanan maliyet gelişmeleri beklentiler ve fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırmıştır. Bu çerçevede Kurul, parasal duruşun sıkılaştırılmasına karar vermiştir.

ENFLASYON İZLENİYOR

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.”

ANALİSTLERİN BEKLENTİLERİ

Reuters’in anketinde analistler Merkez Bankası’nın TL’deki değer kaybı ve enflasyondaki yükselişin devamını önlemek adına Geç Likidite Penceresi (GLP) faizinde artışa gitmesini beklerken, artış öngörüleri 100 baz puanda yoğunlaşıyordu. Öte yandan TCMB’nin bu artışın 75 baz puanını ay bitmeden ağırlıklı ortalama fonlama maliyetine yansıtması bekleniyordu.

FED DE FAİZ ARTIRMIŞTI

ABD Merkez Bankası da (FED) dün gece politika faizini yüzde 1,25 – 1,50 aralığına yükseltme kararı almıştı.

FED ayrıca 2018 ve 2019 yıllarına yönelik 25 baz puanlık üçer faiz artışı beklentisini korumuştu.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.