Merkel Türkiye'ye geliyor

Merkel Türkiye'ye geliyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve üst düzey Avrupa Birliği yetkilileri Türkiye'ye geliyor.

Merkel'e AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans eşlik edecek.

Ziyaret, 20 Mart'ta AB ile Türkiye arasında varılan ve Avrupa'ya göçmen akınını kontrol altına almayı amaçlayan anlaşmaya dair ilerleme sağlayabilmeyi amaçlıyor. Heyetin Gaziantep'te bir göçmen kampını ziyaret etmesi bekleniyor.

Almanya ve Avrupa kamuoyunun bir bölümü AB-Türkiye göçmen anlaşmasına eleştirilerini sürdürürken Merkel'in ziyarette anlaşmayı bir kez daha savunması bekleniyor.

Vizesiz seyahat tartışması

Ziyaret kapsamında, Merkel ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yapacağı görüşmede, Türkiye vatandaşlarının AB'de vizesiz seyahati konusunun da ele alınacağı iddia ediliyor.

Türkiye, AB'de vizesiz seyahat talebinin hayata geçirilmemesi durumunda anlaşmanın çökebileceği uyarısında bulunuyor.

Anlaşmaya göre Türkiye'nin vizesiz seyahat için 4 Mayıs'a kadar 72 koşulu yerine getirmesi gerekiyor.

Bu koşulların ne kadarının yerine getirilip getirilmediği konusunda AB'li ve Türk yetkililer arasında görüş ayrılığı var gibi görünüyor.

Komedyen tartışması

Merkel'in ziyareti göçmen anlaşması kadar Alman komedyen Jan Böhmermann'la ilgili gelişmelerin de Avrupa kamuoyunda yoğun olarak tartışıldığı bir dönemde gerçekleştiriliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yazdığı şiirde kendisine hakaret ettiği gerekçesiyle Alman komedyen Jan Böhmermann hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Merkel ise Jan Böhmermann hakkında soruşturma açılmasına izin vermişti.

Hem Türkiye hem de Almanya'dan Merkel'e, ziyareti sırasında bu konuyla ilgili bir mesaj vermesi çağrısı yapanlar olmuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.