Memur-Sen: Hakem heyetinin zam kararını kabul etmiyoruz ve şerh düşüyoruz

Memur-Sen: Hakem heyetinin zam kararını kabul etmiyoruz ve şerh düşüyoruz

Memur-Sen, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun zam kararını kabul etmediklerini bildirdi. Açıklamada "Heyetin gerçeği görme iradesinden uzak kararını kabul etmiyor ve şerh düşüyoruz" denildi.

Memur-Sen, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun, memur maaşları ile memur emeklisi aylıklarına 2024'ün ilk 6 ayında yüzde 15, ikinci 6 ayında yüzde 10, 2025'in ilk 6 ayında yüzde 6, ikinci 6 ayında yüzde 5 zam yapılması kararını kabul etmediklerini bildirdi.

Memur-Sen'den yapılan açıklamada, bugün bir aydır süren toplu sözleşme döneminin sonuçlandığı hatırlatılarak, "Bilindiği üzere Memur-Sen Konfederasyonu olarak, kamu işvereninin piyasa gerçekliğinden uzak, enflasyon beklenti ve verisini dikkate almayan, kamu görevlilerinin enflasyon altında ezilmesini öngören yüzdelik zam rakamlarını reddetmiş, kazanımlarımızı güvence altına alan 50 maddenin yer aldığı toplantı tutanağıyla süreci uzlaşmazlıkla sonuçlandırmıştık" ifadeleri kullanıldı.

'NOTER USÜLÜYLE BELİRLENMİŞTİR'

Kamu görevlileri ve emeklilerine yönelik 2024 ve 2025 yılları maaş/ücret artışı, refah payı ve enflasyon farkının zammı geçtiği aydan itibaren artırımlı ödenmesi ve kira yardımı, dini bayram ikramiyesi, bozulan ücret skalasının düzeltilmesi gibi birçok teklifin reddedildiği belirtilen açıklamada, "Tüm itirazlarımıza, açıklamalarımıza, ısrarlı karşı duruşumuza ve karşı oylarımıza rağmen kamu işvereninin teklifi, Hakem Kurulu tarafından değiştirilmeden 'noter usulüyle' belirlenmiştir" görüşüne yer verildi.

Toplu sözleşme süreçlerinin, Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nun ve Hakem Kurulu'nun yapısının değişmesi gerektiğini bir kez daha gösterdiği savunulan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Hakem Kurulu, somut ekonomik veriler ve piyasa gerçekleri karşısında adil olanı verme noktasında hakkaniyetli davranması gerekirken, ismi ve kanundaki tarafsızlığı ile uyuşmayan bir şekilde kamu işveren heyeti tavrından çıkamamıştır. Kamu Görevlileri Hakem Heyeti, maşeri vicdanın sesine değil, kamu işvereninin teklifine göre karar vermiştir. Toplu Sözleşme Kanunu'nun ve Kamu Görevlileri Hakem Heyeti'nin, 6 milyonu aşan kitlenin yükünü taşıyacak bir yapıda olmadığı bir kez daha görülmüştür. Söz konusu kanunun mevcut halinin, kamu görevlilerinin sorunlarını çözecek süreye, sürece ve geleceğe dair beklentilerine cevaz vermeyecek şekilde olduğu ve yetkili konfederasyonla çalışılarak revize edilmesi toplu sözleşme hükmümüzle ortaya konulmuştur."

'GERÇEĞİ GÖRME İRADESİNDEN UZAK KARAR'

Memur-Sen'in mutabakatla sonuçlandırılan toplu sözleşme görüşmelerinin tamamında Merkez Bankası enflasyon beklentilerinin üzerinde bir orana imza attığı savunulan açıklamada, şunlar aktarıldı:

"Fakat Hakem Heyeti, kamu işvereninin yüzdelik teklifinin yerinde ve yürütülebilir olduğu gerekçesiyle yüzdelik zam oranını aynen koruyarak Merkez Bankası tarafından açıklanan yüzde 33 enflasyon beklentisiyle çelişen ve kamu görevlilerini enflasyonun altında ezdirecek kararıyla 'Kamu İşvereni Hakem Kurulu' olduğunu ikrar etmiştir. Kamu görevlilerinin maaş/ücret artışının enflasyon beklenti ve tahminlerinin altında kaldığı, enflasyon farkının müjde gibi lanse edilmesinin sağlıklı olmadığı tarafımızca her aşamada tespit ve ifade edilmişken, İşveren/Hakem Heyetinin kamu görevlilerini kayba uğratacak, gerçeği görme ve doğru teklifi getirme iradesinden uzak kararını kabul etmiyor ve şerh düşüyoruz."

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.