Meclis'in gündemi Soma

Meclis'in gündemi Soma

TBMM Genel Kurulu'nda, Manisa Soma'da 301 işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan maden faciasıyla ilgili verilen araştırma önergeleri görüşülüyor.

Türkiye'yi yasa boğan Soma faciasına ilişkin AKP, CHP ve HDP'nin Meclis Araştırması açılmasını içeren önergeler konuşuluyor. Bu kapsamda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Meclis Genel Kurulu'na hitap ederek faciaya ilişkin geniş bilgi paylaştı.

Tek sorumlunun işletmeci olmadığını; Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), Enerji ve Çalışma bakanlıklarının da sorumlukluklarının olduğunu hatırlattı. "Bir afet eğer bu doğal afet değilse bir kusur vardır." dedi.

İşte Taner Yıldız'ın açıklamaları;

"TÜM OLANAKLARIMIZLA ORADAYDIK"

"Devletimizin tüm olanaklarıyla oradaydık. 2600 kişiyle bu krizi yönetttik. AK Parti ve muhalefet partileri bu krizin yönetmesine katkı sağladılar. AFAD tüm ekipmanlarıyla ordaydı. Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Müdürlüğü tüm personeliyle yardımcı oldular.

"KAZA TEMİZ HAVA TAŞIYAN GALERİDE OLDU"

Hepimizi derinden yaralayan bir maden kazası oldu. Kaza, ocağa temiz hava taşıyan ana galeride meydana geldi. Tek bir yürek orda hep beraber çalıştık.

"BU ACI SİYASET ÜSTÜ"

Bu krizin çözülmesinde herkes elinden geleni yaptı. Kazanın ardından ailelere manevi desteğin yanında maddi desteklere de başladık. Orada ihtiyaç sahiplerine AFAD'ın yaptığı dayanışma çok önemliydi. Bu acıyı hep beraber ortakça yaşadık. Bu acının siyaset üstü olduğunu hep beraber gördük.

"AFET DOĞAL DEĞİLSE KUSURLUDUR"

Bir afet eğer bu doğal afet değilse bir kusur vardır. Buradaki kusur kesinlikle tartışılmaz. Buradaki çalışmaya itimat etmenizi isterim. Birçok yönden bu konuların irdelenmesi lazım. Bu konuların enine boyuna irdelenmesi lazım.

"ÇALIŞMA BAKANLIĞI'NA VARINCAYA KADAR SORUMLULUK DUYUYORUZ"

Üretim faaliyeti o ocakta durdu. Maden ocağı bıraktığınız gibi duran bir alan değil. Maden ocakları dinamik ve canlıdır. Zonguldak'ta kömürde metan varken, burada için için yanma var. Temiz ve kirli havanın iç içe geçtiği bir yer. Bu işin odağında özel sektör vardır. Sorumluluk olarak tek başına değildir. TKİ'dan tutun da Enerji ve Çalışma Bakanlığı'na varıncaya kadar sorumluluk duyuyoruz.

"OLAY SAVCILIKTA OLDUĞU İÇİN FAZLA İREDELEYEMİYORUZ"

Bu soruşturmaya ayrı bir boyut getireceğiz. Arkadaşlarım şimdiye kadar yapılan denetlemeleri getirdiler. Bu olay savcılıkta olduğu için fazla iredeleyemiyoruz. İdari soruştumada devam edecek. Çalışma Bakanlığı'yla ilgili ortak bir çalışma yapıyoruz. 70'ten fazla konuyu masaya yatıracağız. Maddi manevi tazminatlar olacaktır. Sözleşmelerin cezai sorumlulukları adalet tarafından takip edilmektedir.

"BİZDEKİ KÖMÜR DAMARLARI ALMANYA'DAKİ GİBİ DEĞİL"

Bu kardeşlerimizin 500 çocuğu var. Bu çocuklarımızın yanında olacağız. Bu canları geri getirmez ama elimizden geleni yapcağız. 120 bin ton kömür tüketiyoruz. 80 bin tonu burada üretiyoruz. Bizdeki kömür damarları Almanya'dakine benzemiyor. Bize benzeyen ülkeler de var. Onlarla da çalışma yapacağız."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.