MEB’in teklifi: Son bir kez merkezi sınav yapılsın, TEOG’un yerine LGS gelsin

MEB’in teklifi: Son bir kez merkezi sınav yapılsın, TEOG’un yerine LGS gelsin

Milli Eğitim Bakanlığı, TEOG’un yerine getirilecek liselere giriş sistemine ilişkin teklifini tamamladı. Buna göre, son bir kez bu öğretim yılında 8’inci sınıflara merkezi sınav uygulanacak.

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) olarak adlandırılmasına karar verilen ve gelecek yıldan itibaren uygulanması düşünülen modele göre ise 6, 7 ve 8’inci sınıflar için il milli eğitim müdürlükleri sınav organize edecek.

Üç yılda alınan puanların ortalaması 8’inci sınıf sonunda‘diploma notu’ olacak ve öğrenciler buna bakılarak okullara yerleştirilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, daha önce TEOG’un yerine getirilmek üzere dört çalışma yapmış ama Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan beğenmediği için yürürlüğe koyamamıştı. Bakanlık beşinci çalışmasını tamamladı ve önümüzdeki günlerde cumhurbaşkanına sunacak.

Yeni Şafak Gazetesi’nden Ahmet Fatih Erturan’ın haberine göre bakanlık, öncelikle bu öğretim yılı için sınavda geçici model uygulayacak. Asıl sisteme tam olarak 2018-2019 eğitim yılında hayata geçecek.

Bu yıl uygulanması düşünülen sınav

* Geçiş sistemi 2017-2018 eğitim yılı sonunda sadece 8. sınıf öğrencilerine uygulanacak.

* Yerleştirme puanına merkezi sınav puanı yüzde 70, ders başarı notu yüzde 30 etki edecek.

Gelecek yıl uygulanacak sistem

* LGS, 2018-2019 eğitim yılından itibaren uygulanmaya başlayacak.

* 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerine eğitim yılı boyunca sınav yapılacak.

* Öğrencilerin 8. sınıf sonunda 3 yıl boyunca girdiği tüm sınavların not ortalamaları hesaplanarak okula yerleştirilecek.

* Sınavlar il milli eğitim müdürlükleri tarafından organize edilecek.

* Milli eğitim müdürlükleri sınav sorularını merkezi soru havuzundan alacak, testin yanında açık uçlu sorular da sorulacak.

* Öğrencilerin liseye geçiş döneminde 6 ve 7. sınıfta aldığı not ortalamasının yüzde 20’sini, 8. sınıfta aldığı not ortalamasının yüzde 60’ını hesaplayarak fen lisesi gibi okullara tercihleri doğrultusunda yerleştirilmesi sağlanacak.

* Yerleşemeyen öğrenciler evlerine en yakın okullardan, istedikleri alanlarda tercih yapacaklar.

Kopyaya karşı önlemler

Aynı sınıfta sınava girecek olan öğrenciler için şıkların yerleri ve sorular da karıştırılacak. Sınavda farklı okullardan öğretmenler gözetmenlik yapacak. Sınav kitapçığının ön yüzünde test soruları olurken arka yüzünde açık uçlu sorular olacak.

Sınav bittikten sonra öğretmen cevap kağıdını makinede tarayarak sisteme kaydedecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.