McGurk Kürtleri ikna etmeye Irak'a gidiyor

McGurk Kürtleri ikna etmeye Irak'a gidiyor

Irak'ta seçimlerin ardından bir dizi Kürt partisinin Bağdat parlamentosunu boykot kararı alması gündemdeyken, Washington arabuluculuk için devreye girdi.

ABD, Irak’ta 12 Mayıs’ta düzenlenen genel seçimlerden sonra oyların yeniden sayılmaması halinde Bağdat parlamentosunu boykot etmeyi planlayan Kürt partileriyle arabuluculuk için devreye giriyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Bret McGurk’ün bu hafta Süleymaniye’yi ziyaret ederek ilgili partilerle görüşmeyi planladığı belirtildi.

Rudaw gazetesinin haberine göre McGurk, ya oyların yeniden sayılmasını ya da bölgedeki oylamanın yenilenmesini talep eden Değişim Hareketi (Goran), Kürdistan İslami Birliği (Yekgırtu), Kürdistan İslami Topluluğu (Komel) ve Demokrasi ve Adalet için Koalisyonu temsilcileriyle biraraya gelecek. McGurk’un ziyaretinin bugün ya da yarın düzenlenmesi planlanıyor.

GORAN: ABD’NİN TALEBİNE GÖRE HAREKET ETMEYİZ’

Goran Ulusal Konseyi üyesi Abdurrazak Şerif ise ABD veya İran’ın üzerine kendi taleplerinden vazgeçmeyeceklerini açıkladı. Şerif, “Amerikalılar veya İranlıların Goran Hareketi’nin kararları üzerinde hiçbir zaman etkisi olmadı. Goran’ın Irak’ta siyasi süreci boykot edip etmeyeceğine karar verecek olan ulusal konseydir” dedi. Goran’ın daha önce de bazı konularda kendi kararına göre hareket ettiğini dile getiren Şerif, şunları söyledi: “Amerikalılar ve McGurk kendisi parlamento oturumunu üç gün ertelemeye çalıştı ama yapamadı. Parlamento kapatıldıktan sonra da Amerikalılar, İngilizler ve İranlılar sürekli Goran parlamenteri olan Dr. Yusuf Muhammed’ın parlamentoya dönmesini talep etti ama Goran bunu da yapmadı.”

‘KOLTUK İÇİN GERİ ADIM ATMAYIZ’

Demokrasi ve Adalet için Koalisyonu Yürütme Konseyi Üyesi Aram Heme Mina da benzer bir açıklama yaptı. “Önce McGurk’un söz konusu siyasi taraflara ne getireceğini bilmemiz lazım. Eğer 1-2 sandalye karşılığında tarafları siyasi sürece katılma konusunda ikna etmeye çalışırsa, bence taraflar bunu kabul etmeyerek seçmenlerin çalınmış oylarını gözardı etmemeli” dedi; “McGurk’un sunacağı makam ve koltuk karşılığında taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz. Doğru olan, taleplerden vazgeçmemektir. Ya seçimler tekrarlansın ya da siyasi süreç boykot edilsin. Siyasi bir parti seçmenlerinin oylarını hiçe sayarak belli mükafatlar karşılığında siyasi sürece dahil olursa, ileride bunun bedelini ödeyecektir” çıkışı yaptı. (Rudaw)

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.