Mayıs ayında 414 işçi yaşamını yitirdi

Mayıs ayında 414 işçi yaşamını yitirdi

Türkiye’de Mayıs ayında en az 414 işçi hayatını kaybetti. Bunlardan 301'i Soma'da maden faciasında can verdi. 2014 yılının ilk 5 ayında en az 810 işçi yaşamını yitirdi.

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Mayıs ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Buna göre, Mayıs ayında 301’i Soma maden faciasında olmak üzere en az 414 işçi hayatını kaybetti.

İşkollarına göre iş cinayetlerinin dağılımına bakıldığında, en fazla iş cinayetinin madencilik işkolunda meydana geldiği görülüyor. Mayıs ayında madenlerde 303 işçi can verdi. Tarım, orman işkolunda ise 37 emekçi yaşamını yitirdi. Bunun dışında inşaat, yol işkolunda 30, taşımacılık işkolunda 12 işçi hayatını kaybetti. Mayıs ayında 304 işçi zehirlenme, boğulma nedeniyle hayatını kaybederken, trafik, servis kazası nedeniyle 29 işçi can verdi. 25 işçi ise ezilme, göçük nedeniyle hayatını kaybederken, düşme nedeniyle 21 işçi yaşamını yitirdi. Meslek hastalıkları kaynaklı ölümler de devam etti. Üç çiftçi Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ve tekstil işçisi Murat Sevgial silikozis nedeniyle yaşamını yitirdi.

Rapora göre, Mayıs ayında 14 yaş ve altında 1 çocuk işçi, 15-17 yaş arasında 1 genç işçi hayatını kaybetti.

Raporda, Soma katliamına ilişkin değerlendirmeler de yer aldı. "Coğrafyamız tarihinin en büyük işçi katliamını Soma'da yaşadı" denilen raporda, devlet bilinçli olarak katliamı açıklamaktan kaçındığına dikkat çekildi. Raporda, "İlk anda yapılan arama kurtarma çalışmaları sorunludur. İşletmenin hiçbir acil durum planı olmadığı ortaya çıkmıştır. Bu yüzden birçok arkadaşımız da kurtarma çalışmaları sırasında can vermiştir" denildi.

Raporda, kayıp işçiler konusunda ise şöyle denildi: "Resmi makamlar 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiğini açıkladılar. Bizlerin de gözlemi madende çıkarılmayan işçi kalmadığı yönündedir. Ancak defnedilen cenazelerimizi ve açıklanan işçi isimleri arasında bir karşılaştırma çalışması yaptığımızı da belirtmek istiyoruz ki hiçbir cinayetin üstü örtülmesin."

Raporda, "İş kazası kader değil yaşananlar cinayet ve katliamdır. Yaşanan katliamın bir numaralı sorumlusu Enerji Bakanı Taner Yıldız'dır. Yine katliamın sorumluları TKİ, Soma Holding ve Çalışma Bakanı'dır. Sorumlular en ağır şekilde cezalandırılmalıdır. Adalet istiyoruz" ifadeleri yer aldı.

5 AYDA 810 İŞÇİ

Bu arada, raporda, önceki aylara ait güncellemeler de yer aldı. Buna göre, 2014 yılının ilk 5 ayında en az 810 işçi yaşamını yitirdi. Aylara göre iş cinayetlerinin dağılımı şöyle: Ocak ayında 87 işçi, Şubat ayında 77 işçi, Mart ayında 117 işçi, Nisan ayında 115 işçi, Mayıs ayında 414 işçi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.