May, azınlık hükümeti 1.5 milyar sterlin verdi

May, azınlık hükümeti 1.5 milyar sterlin verdi

8 Haziran'da yapılan genel seçimlerde umduğunu bulamayan İngiltere Başbakanı Theresa May, Kuzey İrlanda’daki Demokratik Birlik Partisi’yle azınlık hükümeti konusunda anlaştı. Anlaşmada 1.5 milyar sterlinlik fon şartı yer alıyor.

İngiltere Başbakanı Theresa May, 8 Haziran genel seçimlerinin ardından Kuzey İrlanda’daki Demokratik Birlik Partisi’yle (DUP) azınlık hükümeti için anlaşma imzaladı.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre Muhafazakar Parti ile DUP arasındaki anlaşmada, Kuzey İrlanda’ya iki yıllık süre içinde 1,5 milyar sterlin tutarında mali fon aktarılması öngörülüyor.

Anlaşmaya göre, May’in liderliğini yaptığı Muhafazakar Parti ile DUP arasında resmi bir koalisyon kurulmayacak ancak yasalar bazında DUP hükümete mecliste destek verecek.

GÖRÜŞMELER İKİ HAFTA SÜRDÜ

İki parti arasındaki anlaşma görüşmeleri iki hafta sürmüştü.

May, başbakanlık konutu önünde yaptığı açıklamada iki tarafın da Birleşik Krallık’ta refah görmek istediğini ve ülkenin farklı yerlerinde birliğe ve bağlılığa önem verdiklerini söyledi.

May anlaşmanın Brexit müzakereleri ve ulusal güvenlik meselelerinde güçlü ve istikrarlı bir hükümet sağlayacağını da savundu.

DUP lideri Arlene Foster ise uzlaşıdan memnun olduklarını ve anlaşmanın Kuzey İrlanda’ya ve ülkenin geri kalanına fayda getireceğine inandığını belirtti.

‘HASTANE VE OKULLAR İÇİN KULLANILACAK’

DUP, mali destek fonunun, Kuzey İrlanda’da hastane, okullar, yollar ve dijital altyapı yatırımları için kullanılacağını açıkladı.

Mali fonun 500 milyon sterlinlik bölümü daha önce açıklanmıştı.

Anlaşmada ayrıca Gayri Safi Milli Hasıla’nın yüzde 2’sinin NATO yükümlülükleri gereğince savunma kalemine harcanmasına da karar verildi.

DUP’un Avam Kamarası’nda Brexit ve ulusal güvenlik yasaları konularında Muhafazakar Parti’ye destek vermesi bekleniyor.

Muhafazakar Parti’nin anlaşma sonrasında hükümet kurması için Avam Kamarası’nda güvenoyu alması gerekiyor.

‘BARIŞ SÜRECİNE ZARAR VERECEK ENDİŞESİ’

Öte yandan Theresa May, DUP ile anlaşma yaptığı için sert bir şekilde eleştiriliyor. Kimi politikacılar bunun Kuzey İrlanda barış sürecine zarar vereceğini savunuyor.

DUP’un eşcinsel evliliklere ve kürtaja karşı çıkan sosyal politikaları İngiltere’de tartışma yaratıyor.

May, 19 Haziran’da başlayan Brexit müzakerelerinde elini güçlendirmek için Nisan ayında erken seçime gitme kararı almıştı.

8 Haziran’da yapılan seçimlerde May’in partisi, Avam Kamarası’nda çoğunluğu kaybederek 330 sandalyeden 318’e düşmüştü.

DUP son seçimlerde 10 milletvekiliyle parlamentoya girmişti.

İngiltere’de 650 üyeli mecliste salt çoğunluk için 326 üye gerekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.