Maside Ocak: OHAL'de, bu halde, her halde 600 hafta

Maside Ocak: OHAL'de, bu halde, her halde 600 hafta

600. hafta yaklaşırken Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak sesleniyor:" Hesap sormaya devam edeceğiz ısrarımıza insanların sadece 600. haftada da değil her zaman karşılık vermelerini istiyoruz."

Cumartesi Anneleri/İnsanları kayıplarının akıbetinin açığa çıkarılıp faillerin yargılanması talebiyle bu hafta 600. kez Galatasaray’da olacak.

Bianet'ten Beyza Kural'a açıklama yapan gözaltında kaybedilen ve bedeni Kimsesizler Mezarlığında bulunan Hasan Ocak'ın kardeşi Maside Ocak, 600. hafta vesilesiyle yaptığı açıklamada "OHAL'de, bu halde, her halde 600 hafta" dedi.

27 Mayıs 1995 Cumartesi günü saat 12.00'de kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları "Gözaltındaki kayıplar son bulsun, kayıpların akıbeti açıklansın, sorumlular bulunsun ve yargılansın" talebiyle Galatasaray'da ilk kez oturma eylemi yaptı.

21. yılına giren Cumartesi oturmaları, Emine Ocak'ın oğlu Hasan Ocak'ın 21 Mart 1995'te gözaltına alınması ve 58 gün sonra işkenceyle öldürülmüş bedeninin Kimsesizler Mezarlığı'nda bulunmasıyla başlamıştı.

1995-1999 yıllarında her Cumartesi saat 12:00'de "Kayıplar son bulsun, kayıpların akıbeti açıklansın, kaybedenler bulunsun ve yargılansın" talebiyle Galatasaray lisesi önünde oturdular.

Galatasaray oturmalarının 170. haftasında, 15 Ağustos 1998'de başlayan güvenlik güçlerinin saldırısı, yedi ay sürdü . Her Cumartesi, yani tam 31 kez, gözaltı oldu.Cumartesi Anneleri/İnsanları 13 Mart 1999'da güvenlik güçlerinin saldırıları nedeniyle belirsiz bir süre Galatasaray oturmalarına ara verdiklerini açıkladılar.

10 yıllık aradan sonra 31 Ocak 2009'da Cumartesi oturmaları yeniden başladı. Ve kesintisiz olarak devam ediyor.

Eylemlerin başlamasından bu yana gözaltında kayıplar büyük ölçüde azaldı. Ancak 2004'te İğneada'ya giden Tolga Baykal Ceylan'dan haber alınamadı. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter'den de 27 Mayıs'tan bu yana haber alınamıyor.

Maside Ocak: Hesap sormaya devam edeceğiz

 

"'OHAL'de, bu halde, her halde 600 hafta' dedik. Gözaltında kaybedilen insanlarımız darbe ve OHAL koşullarında kaybedildiler. Şu an yine OHAL dönemi yaşıyoruz ama buna rağmen geçmişten bu güne dek hesap soruyoruz, hesap sormaya devam edeceğiz ısrarıdır söylemek istediğimiz.

"İnsanların bu ısrarımıza sadece 600. haftada da değil her zaman karşılık vermelerini istiyoruz. Cumartesi Anneleri için değil kayıplarımız için bunları yapmalarını istiyoruz. İnsanları insanlık onuruna sahip çıkmaya çağırırken aslında bu ülkede yaşanan tüm hak ihlallerine de karşı durmaya çağırıyoruz.

"Hasan Ocak ile ilgili AİHM yargılamasında dönemin İnsan Haklarından sorumlu Devlet Bakanı Algan Hacaloğlu'nun yetkililerin sorumsuz davrandığı ve işkenceyi yargılamadıklarını tekrarlaması önemliydi.

"Beykoz Adliyesi'ndeki soruşturma devam ediyor. Şimdiye dek ne tanıklar ne aile üyeleri dinlendi. Cezasızlığa doğru sürüklenmeye çalışılıyor."

TIKLAYIN: "ANNEM AĞLIYORDU; HASAN DAYIMI BULAMIYORLARMIŞ"

Hasan Ocak 

Kimsesizler mezarlığında bulundu. AİHM mahkum etti, Türkiye'de dava açılmadı

 

21 Mart 1995 tarihinde İstanbul'da polisler tarafından gözaltına alındı.

26 Mart 1995'te Hasan Ocak'ın ağır işkence izlerini taşıyan bedenine, Altınşehir Kimsesizler Mezarlığı'nda ulaşıldı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 15 Temmuz 2004 tarihinde verdiği kararda Hasan Ocak'ın ölümüne ilişkin yapılan soruşturma etkili olmadığı için Sözleşme'nin yaşam hakkını düzenleyen 2. maddesinin usul yönünden ihlal edildiğine karar verdi. Türkiye'yi 25 bin Euro tazminata mahkum etti.

Küçükçekmece Savcısı'nın 18 Mayıs 1995'te yetkisizlik kararı vererek gönderdiği dosya halen Beykoz Adliyesi'nde.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.