Mart'ta 157 iş cinayeti

Mart'ta 157 iş cinayeti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Mart ayında yaşanan iş cinayetleri ile ilgili hazırladığı raporda, Mart ayında 157 işçinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisi tarafından yazılı, görsel ve dijital basın taraması yoluyla hazırlanan Mart ayı iş cinayetleri raporu açıklandı. Rapora göre, geride bıraktığımız Mart ayında 157 işçinin yaşamını yitirdi. Savaş ortamı ile birlikte sermayenin işyerlerinde uyguladığı baskı en görünür biçimi olan iş cinayetlerinde de artış yaşandığı belirtilen raporda 2016 yılının ilk üç ayında iş cinayetleri sonucu en az 415 işçinin yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Raporda, Mart ayında yaşamını yitiren 157 emekçinin 124'ünün işçi ve memur statüsünde çalışan ücretlilerden, 28'inin çiftçilerden veya küçük toprak sahiplerinden ve 5'inin esnaflardan olmak üzere 33'ünün kendi hesabına çalışanlardan oluştuğu belirtildi.

İş cinayetlerinde yaşamlarını yitiren işçilerin çalıştıkları iş kolları ise raporda şu şekilde sıralandı : "Tarım, Orman işkolunda 34 emekçi; İnşaat, Yol işkolunda 33 işçi; Taşımacılık işkolunda 21 işçi; Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema işkolunda 10 emekçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 9 işçi; Metal işkolunda 6 işçi; Savunma, Güvenlik işkolunda 6 işçi; Tekstil, Deri işkolunda 5 işçi; Çimento, Toprak, Cam işkolunda 5 işçi; Konaklama, Eğlence işkolunda 5 işçi; Gıda, Şeker işkolunda 4 işçi; Madencilik işkolunda 4 işçi; Petro-Kimya, Lastik işkolunda 4 işçi; Enerji işkolunda 4 işçi; Ağaç, Kâğıt işkolunda 1 işçi; Basın, Gazetecilik işkolunda 1 işçi; Banka, Finans, Sigorta işkolunda 1 işçi; Gemi, Tersane, Deniz, Liman işkolunda 1 işçi; Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 1 işçi ve çalıştığı işkolunu belirleyemediğimiz 2 işçi yaşamını yitirdi. Diğer nedenlerden dolayı (intihar, silahlı saldırı, kalp krizi, beyin kanaması) 43 işçi; Trafik, Servis Kazası nedeniyle 32 işçi; Düşme nedeniyle 28 işçi; Ezilme, Göçük nedeniyle 25 işçi; Patlama, Yanma nedeniyle 9 işçi; Kesilme, Kopma nedeniyle 6 işçi; Zehirlenme, Boğulma nedeniyle 6 işçi; Elektrik Çarpması nedeniyle 4 işçi ve Nesne Düşmesi, Çarpması nedeniyle 4 işçi yaşamını yitirdi"

Raporda, Mart ayında iş cinayetlerinde yaşamlarını yitiren işçilerden 5'inin kadın 3'ünün de çocuk olduğu kaydedildi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.