Manipur'da kadına şiddet vakaları hakkında inceleme

Manipur'da kadına şiddet vakaları hakkında inceleme

Hindistan Yüksek Mahkemesi, aralarında iki kadına yönelik toplu cinsel saldırı vakasının da olduğu kadına şiddet olayları hakkında inceleme başlattı.

Hindistan'ın Manipur eyaletinde iki kadının toplu cinsel saldırıya uğraması ve etnik şiddet olaylarının ardından bölgede kadına şiddet vakaları hakkında inceleme başlatıldı.

AA'nın haberine göre, Hindistan Yüksek Mahkemesi Başkanı Dhananjaya Yeshwant Chandrachud, konuya ilişkin açıklama yaparak eski Maharashtra Eyaleti Emniyet Müdürü ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Datta Padsalgikar'ı Merkez Soruşturma Bürosu (CBI) tarafından yürütülecek incelemeleri denetlemekle görevlendirdiğini duyurdu. Chandrachud, Padsalgikar'ın doğrudan yüksek mahkemeye rapor vereceğini kaydetti.

ÜÇ EMEKLİ YÜKSEK MAHKEME ÜYESİ KADIN HEYETTE YER ALACAK

Öte yandan, Manipur eyaleti dışından en 5 az başkomiser rütbesinde polisle CBI'dan bir yetkilinin soruşturmada görevlendirileceği belirtiliyor. Mahkeme, yaptığı yazılı açıklamada, Manipur'daki kadına şiddet vakalarını incelemek ve rapor hazırlamak üzere üç emekli kadın yüksek mahkeme üyesinin yer alacağı ayrı bir heyet de kurulacağını açıkladı.

Açıklamada, "Gayretimiz hukuk düzenine olan güveni yeniden sağlamak. 3 eski yüksek mahkeme hakiminden oluşan bir heyet kuracağız. Heyet, soruşturmalar dışında (şiddete maruz kalmış kadınlara yönelik) destek ve tedavi tedbirlerine de bakacak" denildi.

Mahkemeye CBI ve üç emekli kadın yargıçtan oluşan heyetten ayrı ayrı raporlar sunulacağı kaydedilen açıklamada, soruşturmalarda Manipur dışından toplamda 42 özel inceleme ekibinin de yer alacağı bilgisi paylaşıldı. Bu kapsamda araştırılacak vakalardan birinin de Kuki-Zo etnik grubuna mensup olduğu tespit edilen ve görüntüleri sosyal medyada infial yaratan iki kadının toplu cinsel saldırıya uğraması olduğu belirtildi.

Ne olmuştu?

Manipur eyaletinde çete üyelerinin, Kuki-Zo etnik grubuna mensup olduğu tespit edilen iki kadını sürükleyip toplu cinsel saldırıya maruz bıraktıkları görüntüler, infial yaratmıştı. Polis, gelen tepkilerin ardından olayla ilgili soruşturma açmış ve beş kişiyi gözaltına almıştı.

Eyalet nüfusunun yüzde 53'ünü oluşturan Meitei topluluğunun, "Planlanmış Kabile" kategorisine dahil edilmedikleri gerekçesiyle başlattığı gösterilerde, diğer bazı etnik grupların buna karşı çıkması nedeniyle 3 Mayıs'tan itibaren şiddet olayları yaşanmaya başlamıştı. Askere 4 Mayıs'ta 'vur emri'nin verildiği eyalette şiddet olayları nedeniyle 150'den fazla kişi hayatını kaybederken, 60 binden fazla kişi yerlerinden edildi.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.