Mahkeme Kürtçe okulu kapattı, öğrenciler bahçede ders başı yaptı

Mahkeme Kürtçe okulu kapattı, öğrenciler bahçede ders başı yaptı

Diyarbakır Valiliği tarafından kapatılan Kürtçe eğitim veren Dibistana Seretayî ya Ali Erel okulu öğrencileri ve öğretmenleri, karar rağmen okul bahçesinde ders başı yaptı.

Diyarbakır'da geçen yıl Ekim ayının başında açılışı yapılan ve Kürtçe eğitim verilen Dibistana Seretayî ya Ali Erel (Ali Erel İlkokulu), Diyarbakır Valiliği'nin başvurusu ile Diyarbakır 2. İdari Mahkemesi'nce verilen karar doğrultusunda 21 Şubat Dünya Anadil Günü'nde kapatılmıştı. Kayapınar ilçesinde bulunan ve 60 öğrenciye eğitim veren okula dair kararın, AİHM'e taşınması için okul yetkililerince hazırlıklar yapılsa da öğrenciler, her şeye rağmen bugün kapatılan okullarının bahçesinde ders başı yaptı. 

Okullarının kapısına mühür vurulmuş olunmasına aldırış etmeden her zamanki gibi sabah saatlerinde yine sırtlarında çantaları ile okullarına gelen öğrenciler, bahçeyi sınıf haline getirerek eğitimlerine devam etti.
Öğrenciler ders aralarında ise oyun oynayıp, öğretmenleri ile birlikte "Zimanê Kurdi" şarkısını seslendirdi.

i-1-20160229122723.jpg

'Her bahçe, her ev bizim eğitim alanımız"

Okullarının kapatılmasının siyasi bir karar olduğunu söyleyen okul eğitimcilerinden İbrahim Zarg, karara "Valilik okulu kapatarak eğitimi engelleyeceğini sanıyorsa yanılıyor. Her bahçe, her ev bizim eğitim alanımızdır. Her koşulda çocuklarımızın kendi anadillerini öğrenmesini sağlayacağız" sözleriyle tepki gösterdi. 

Xarg, öğrenci velilerinin Valiliğe kapatılan okullarının yeniden açılması için başvuruda bulunduğunu da aktardı.

'Çocuklarımızın anadilini öğrenmesini istiyoruz'

Velilerden Özgül İnci de çocukların anadillerini öğrenmesinin bir hak olduğunu vurguladı.

Çocuğunun okula başladıktan sonra anadilini öğrenmeye başladığını ve bunun kendileri açısından önemli olduğunu söyleyen İnci, "Çocuğum her sabah kalkıyor 'beni okula götür' diyor. Biz çocuklarımızın anadilini öğrenmesini istiyoruz. Gerekli her başvuruyu yapacağız" diyerek okul açılana kadar çocuğu ile birlikte eğitimin verileceği bahçeye geleceğini söyledi.

Öğrencilere okulları yeniden açılana kadar bahçede bu şekilde eğitim verilmeye devam edileceği öğrenildi.

i-2-898.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.