'Macaristan'ın AB üyeliği askıya alınsın'

'Macaristan'ın AB üyeliği askıya alınsın'

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Macaristan'ın Avrupa Birliği'nin temel değerlerini ağır şekilde ihlâl ettiğini belirterek, AB üyeliğinin askıya alınması hatta birlikten çıkarılması gerektiğini söyledi.

Asselborn Macaristan hükümetinin mültecilere yönelik tavrını, ülkedeki yargı bağımsızlığı ve basın özgürlüğüne müdahaleleri eleştirdi.

"Macar hükümeti neredeyse polise mültecileri vurma emri verme noktasına geldi" diyen Lüksemburg Dışişleri Bakanı, "AB, temel değerleri hiç sayan ülkeleri geçici olarak birlik dışına çıkarmalı, hatta gerekli görülürse bu ülkeleri birlikten ihraç etmeli. Bu, birliği ve AB'nin değerlerini korumanın tek yolu" diye konuştu.

Asselborn açıklamaları Alman Die Welt gazetesine yaptı.

AB liderleri, birliğin geleceğini görüşmek üzere Cuma günü Slovakya'da bir araya gelecek.

Alman Dışişleri Bakanı'ndan itiraz

Asselborn'un sert açıklamalarına Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier cevap verdi.

Steinmeier, Lüksemburglu mevkidaşının açıklamalarına katılmadığını belirterek Macaristan'ın mültecilere yönelik sert politikası nedeniyle Avrupa Birliği dışına itilmesinin Avrupa'nın görüşünü yansıtmadığını belirtti.

Steinmeier, "Macaristan'ın bazı birlik üyelerinin sabrını zorladığını anlayabiliyorum ama AB üyesi bir ülkeye kapıyı göstermememiz gerektiğini düşünüyorum" dedi.

 

    HABERE YORUM KAT
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.