Macaristan Başbakanı'ndan mülteci referandumu sonrası zafer ilanı

Macaristan Başbakanı'ndan mülteci referandumu sonrası zafer ilanı

Macaristan'da dün yapılan referandumda oy kullananların yüzde 98'i, Avrupa Birliği'nin (AB) ülkeye 2 yıl içinde 1294 mülteci yerleştirmesine yönelik planını reddetti.

Ancak yüzde 50'lik katılım sağlanamadığı için referandum sonucu geçerli olmayacak. Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise katılım oranı yüzde 43'te kalmasına karşın, sonucu zafer olarak nitelendirdi. AB'nin önemli sorunlarla yüz yüze olduğunu vurgulayan Orban, birliğe de rest çekerek, Brüksel'in referandumu dikkat alması gerektiğini söyledi.

Orban ayrıca sonucun bağlayıcı olması için anayasada değişiklik yapacağını açıkladı.

'Mülteciler AB'nin güvenliği ve geleceği için tehdit'

Macaristan Başbakanı Viktor Orban 160 bin mültecinin AB ülkelerine dağıtılmasına yönelik plana karşı çıkıyor. Viktor Orban, mültecileri AB'nin güvenliği ve Avrupa'nın geleceği için tehdit olarak gördüğünü söylüyor. Orban, referandumda AB'nin planına destek verilmesi halinde istifa edeceğini açıklamıştı.

Muhalifler referanduma katılım oranının yüzde 50'yi bulmamasının esasında Orban için bir yenilgi olduğunu vurguluyor. Bazı muhalifler de Orban'a istifa etmesi çağrısında bulundu. Gözlemciler ise genelde sonucun yine de sağcı başbakan için zafer olduğu görüşünde.

Macaristan, mülteci krizi sırasında, Almanya ve diğer AB ülkelerine gitmeye çalışan göçmenlerin güzergâhında yer alıyordu.

Budapeşte yönetimi, mülteci akınını durdurmak için Sırbistan ve Hırvatistan sınırına duvar örmüştü. Ülke içinde destek bulan bu adım, insan hakları gruplarının sert tepkisine neden olmuştu.

Referandumda ise halka "Avrupa Birliği'nin, Ulusal Meclisin bile onayı alınmadan Macaristan vatandaşı olmayan kişileri Macaristan'a yerleştirmesine karar vermesini istiyor musunuz?" sorusu sorulmuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.