Libya'da sel: Sahilde 400 ceset bulundu, ölenler toplu mezarlara gömülüyor

Libya'da sel: Sahilde 400 ceset bulundu, ölenler toplu mezarlara gömülüyor

Maltalı arama-kurtarma ekibi selin vurduğu Derne'de bir koyda yüzlerce ceset bulunduğunu açıkladı. Selde ölendeler kent kırsalında oluşturulan toplu mezarlara gömülüyor.

Daniel fırtınası ve sellerin en az 6 bin kişinin hayatını kaybetmesine sebep olduğu Libya'da arama-kurtarma çalışmalarına katılan Malta ekibi, bir sahilde yüzlerce ceset bulunduğunu açıkladı. Selde yaşamını yitirenler toplu mezarlara gömülüyor.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Malta Sivil Koruma Departmanı'nın görevlendirdiği 72 kişilik ekibin lideri Natalino Bezzina, "Muhtemelen 400 kadar ceset vardı; ama söylemesi zor" diye konuştu. Depremin büyük yıkıma yol açtığı ülkenin doğusundaki Derne kentinde çalışmalarını sürdüren Malta ekibinden yapılan açıklamaya göre, dört kişilik bir ekip ilk olarak deniz kenarındaki bir mağarada üçü çocuk yedi kişinin cesedini buldu.

Bezzina, Malta basınına yaptığı açıklamada, küçük bir kurtarma ekibinin, yarısı sular altında kalmış bir mağarada cesetleri bulduğunu, kendilerine filikalarla arama çalışması yapan Libyalıların katıldığını, ardından küçük bir koyda yüzlerce ceset bulduklarını anlattı.

CESETLER KENT KIRSALINDA OLUŞTURULAN TOPLU MEZARLIĞA GÖMÜLÜYOR

Libya'nın Derne kentinde 10 Eylül'de meydana gelen sel felaketinin ardından başlayan arama-kurtarma çalışmaları altıncı gününde devam ederken, çalışmaları takip eden AA, arama kurtarma ekiplerinin denizden ya da enkaz bölgelerinden çıkardığı cenazelerin, kent kırsalında oluşturulan toplu mezarlarda toprağa verildiğini aktardı.

Buna göre, ceset torbalarında mezarlığa getirilen kişiler için burada önce cenaze namazları kılınıyor. Selde ölenler, daha sonra buldozerler tarafından kazılan büyük mezarlara yan yana yerleştirilerek defnediliyor. Derne kentinin 10 kilometre batısındaki Zahra El Hamra bölgesinde oluşturulan toplu mezarlığa en son 12 ceset getirilerek toplu şekilde defnedildi. Yetkililerden alınan bilgiye göre, şu ana kadar söz konusu bölgedeki toplu mezarlığa sel felaketinde yaşamını yitiren 3 bin kişinin cenazesi defnedildi. Burada toprağa verilenler arasında Libyalıların yanı sıra kentte yaşayan yabancılar da bulunuyor.

Ne olmuştu?

Orta Akdeniz'de etkili olan ve 10 Eylül'de Libya'nın doğusunu vuran Daniel fırtınası, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine neden olmuştu. Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, sel nedeniyle 11 Eylül'de ülke genelinde 3 günlük yas ilan etmiş, Libya Başkanlık Konseyi de kardeş ülkelere ve uluslararası kurumlara sel felaketinden zarar gören bölgeler için yardım çağrısında bulunmuştu. Libya’nın doğusundaki yağış miktarının son '40 yılın en yüksek seviyesinde' olduğu ifade ediliyor.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.