Lezgin Botan: Hakkari’nin tüm seçilmişleri serbest bırakılmalı

Lezgin Botan: Hakkari’nin tüm seçilmişleri serbest bırakılmalı

Hakkari ili sorunları ve gündeme ilişkin Meclis'te basın toplantısı düzenleyen HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, "Şırnak fiili olarak Hakkari ise irade olarak artık yoktur" dedi.

YÜKSEKOVA HABER - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Lezgin Botan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Hakkari Üniversitesi ile beraber kurulan üniversitelerin kampüs alanlarını kısa sürede tamamlandığını belirterek, "Hakkari Üniversitesi'nin birinci etap çalışmaları daha bitirilememiştir" dedi.

'HAKKARİ 2 DARBE YAŞADI'

Botan, Hakkari'de milletvekillerinden, belediye başkanları ve il, ilçe başkanlarına kadar tüm seçilmişlerin tutuklandığını söyledi. Belediyelere kayyum atandığını ifade eden Botan, "Hakkari bir yıl içinde biri başarısız biri başarılı iki darbe yaşamıştır. İlk darbe 15 Temmuz'da FETÖ'nün darbe girişimiydi ve sivil irade karşısında bu girişim başarısız oldu ama ikinci darbe bir AKP darbesi olarak Hakkari'de maalesef başarıya ulaşmış durumdadır" diye konuştu.

'YÜKSEKOVALI ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM HAKKI GASP EDİLDİ'

Ak Parti'nin Hakkari'yi cezalandırdığının ortada olduğunu belirten Botan, "Şırnak fiili olarak Hakkari ise irade olarak artık yoktur" dedi. Sokağa çıkma yasaklarıyla Yüksekovalı öğrencilerin eğitim hakkının gasp edildiğini vurgulayan Botan, Hakkari Üniversitesi'nin kurulduğu tarihten itibaren henüz bir kampüse kavuşmadığını söyledi.

Botan, "Hakkari Üniversitesi ile beraber kurulan üniversitelerin kampüs alanları kısa sürede tamamlanırken, Hakkari Üniversitesi'nin birinci etap çalışmaları daha bitirilmemiştir" dedi.

'AVRASYA TÜNELLERİ BİR DE HAKKARİ'Yİ ÇEVRE İLLERE BAĞLASIN'

Botan şöyle devam etti: 

"Bugün Türkiye genelinde bile işsizlik %12’lere dayanmışken tek bir fabrikanın olmadığı Hakkari’yi düşünebiliyor musunuz? Reel bazda Hakkari’de işsizlik %40’larla ifade ediliyor. Devlet İŞKUR eliyle Toplum Yararına Programlar kapsamında işe alım yapıyor. Ama bu da geçici. Kalıcı bir çözüm değil. Oysa devlete düşen görev, mega projelerle paraları ülkenin batısına yığmak yerine dezavantajlı bölgelerde iş imkanları yaratmaktır. Bugün AKP’nin yapmakla övündüğü hiçbir şey Hakkari’ye uğramamıştır. Zatı muhterem her gün çıkıp “Yüksekova Havaalanını biz yaptık” diyor. Tamam güzel, teşekkür ederiz. Ama dünyanın bu kadar geliştiği bir yerde asfalt yapmakla, tünel kazımakla övünen bir lider kaldı mı? Bıraksınlar bu ucuz demode işleri. Halk kalıcı çözüm istiyor. AKP İktidarı eğer gerçekten samimi olsaydı,  Hakkari halkının temel talebine kulak verirdi. Halk, her şeyden önce barış, güvenlik, huzur istiyor. AKP hâlâ ekonominin, istihdamın ilk şartının güven ve huzur olduğunu anlayamadı ama halk bunun farkında. Bu yüzden halkımız, barış gelmeden AKP’nin içi boş ekonomik paketlerinin işe yaramayacağını çok iyi biliyor. Her şeyden önce Hakkari’nin tüm seçilmişleri serbest bırakılmalı, kayyumlar belediyeleri sivil iradeye terk etmelidir. Ondan sonra Esendere Sınır kapısı ile ihracat ve ithalatın yolu açılsın, Derecik ve Üzümcü sınır kapılarının iyi bir kapasite ile çalışabilmesi için gerekli altyapı çalışmaları yapılsın, Hakkari’ye bir organize sanayi bölgesi kurulsun. AKP’nin duble yolları, Avrasya tünelleri bir de Hakkari’yi çevre illere bağlasın. O zaman bir şeyler değişecektir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.