Le Pen ve Macron ne vaat ediyor?

Le Pen ve Macron ne vaat ediyor?

İkinci tura kalan Yürüyüş hareketinin lideri Emmanuel Macron ile radikal sağcı Ulusal Cephe Partisi başkanı Marine Le Pen neler vaad ediyor?

YÜKSEKOVA - Fransa cumhurbaşkanlığı ilk tur seçimleri En Marche (Yürüyüş) hareketinin lideri Emmanuel Macron ile radikal sağcı Ulusal Cephe Partisi başkanı Marine Le Pen kazandı.

Emanuel Macron yüzde 23,86 oy alırken Marinne Le Pen ise yüzde 21,43 oy aldı.

Fransa'daki iki turlu seçim sisteminde Cumhurbaşkanı seçilebilmek için ilk turda yüzde 50 salt çoğunluğu elde edilmesi gerekiyor. Seçimlerde ilk turda "kalpe" ikinci turda "akılla" seçim yapıldığı söylenir.

11 aday arasından Cumhurbaşkanı seçilebilmek için ilk turda gerekli yüzde 50 salt çoğunluğu elde edemedi. 

İkili 7 Mayıs’taki ikinci tur seçiminde yarışacak. Sağ merkezdeki politiklacılar ikinci turda Macron'u desteliyor

Libération gazetesinden Kim Hullot-Guiot’nun Macron ve Le Pen'in seçim vaatlerine ilişkin haberini derledik.

Macron: AB yanlısı, liberal

39 yaşındaki Macron, Sciences Po and École Nationale d’Administration mezunu. Bugüne kadar hiç mecliste seçilmedi. Rothschild bankasında çalıştı. İktidardaki Sosyalist Partinin eski Ekonomi Bakanıydı. Partisinden ayrılarak henüz merkezde En Marche hareketini kurdu. hareket henüz bir yılını tamamlamadı. Mottosu, “Ne sağcıyım, ne solcu”.

* Ekonomide liberalliği savunuyor. Ekonomi bakanı olduğu dönemde liberal viraja soktuğu ekonomi anlayışını devam ettirecek.

* Diğer adayların aksine Avrupa Birliği yanlısı. Bütün mitinglerinde AB bayrakları taşındı.

* François Hollande'ın çalışma alanındaki birçok politikasını devam ettirecek ancak 120 bin memurun işine son vererek 60 milyon Euro tasarruf etmek istiyor.

* “Ne sağcıyım, ne solcu” diyerek ülkenin tüm vatandaşlarının aynı gemide olacağını söylüyor. Kadınların doğum izninde iyileştirme, emeklilikte yeni bir sistem öngörüyor.

* Le Pen ve François Fillon gibi haklarında soruşturma açılan adayların seçime katılmamasını talep ediyor.

Le Pen: AB ve göçmen karşıtı

Marine Le Pen, 48 yaşında, avukat. Ulusal Cephe Partisi’nin kurucusu Jean-Marie Le Pen’in üçüncü kızı. Le Pen, 2002’deki seçimlerde Jacques Chirac’a karşı ikinci turda yenilmişti. Avrupa Parlamentosu fonlarını amacı dışında kullanmak suçlamasıyla hakkında soruşturma açıldı.

* Kapalı bir Fransa istiyor. Sınırların kapatılmasını, göçmen sayısının 10 bin ile sınırlandırılmasını istiyor.

* Avrupa Birliği’nden ve Euro bölgesinden çıkmak için referandum düzenlenmesini istiyor. Ulusal ekonomiyi savunarak “Önce Fransalılar” diyor. NATO’nun boyundurluğundan çıkmak istiyor.

* Ülkenin yönetimini üç katmanda yeniden organize etmek istiyor: komün, departman, ulus.  

* Eşcinsel evlilikler ve eşcinsellerin evlat edinmesini sağlayan yasayı kaldırmak istiyor. Programında olmasa da ölüm cezasının yeniden getirilmesi için kapıyı açık bırakıyor. Okulda üniforma kullanılmasını istiyor. 62 olan emeklilik yaşını 60’a indirmek istiyor. İş yasasının tamamını iptal etmek istiyor.

* Suriye konusunda Esad’ı “geçerli bir çözüm” olarak görüyor, Suriye’ye kimyasal saldırıyı da Donald Trump’un saldırısını da kınıyor. Rusya Başkanı Vladamir Putin ile yakınlığını hiç saklamıyor.

* Çift vatandaşlığı kaldırmak istiyor, yabancı çalıştırmak isteyen şirketlere ekstra vergi yükü getirmek istiyor.

(Bianet)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.