Lahey'de Kosova için özel mahkeme

Lahey'de Kosova için özel mahkeme

Hollanda'nın başkenti Layeh'de, Kosova'daki savaş ve sonrasında yaşanan suçların yargılanması amacıyla bir özel mahkeme kuruluyor.

Uluslararası savcı ve yargıçların görev yapacağı mahkeme, Kosova yasalarını uygulayacak. Mahkeme, çalışmalarına bu yıl içinde başlayacak.

Mahkeme, 1998-1999 yılında yaşanan savaş ve sonrasında işlenen suçları kapsıyor. Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) tarafından işlenen yasa dışı organ kaçakçılığı, etnik azınlıklar ve siyasi rakiplere karşı işlenen suçları ele alacak.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, bu uluslararası bir ceza mahkemesi değil. UÇK üyesi eski "özgürlük savaşçılarının" yargılanması Kosova'da çok hassas bir konu.

Tanıklar, kendilerini tehdit altında hissettiklerini söylüyor. Bu nedenle, savaş döneminde işlenen suçların adil biçimde yargılanması amacıyla, Avrupa Birliği'nin (AB) isteğiyle böyle bir mahkeme oluşturuluyor.

Kosova Özel Mahkemesi'nin masrafları da AB tarafından karşılanacak.çalışmalarına geçici bir yerde başlayacak olan mahkeme, daha sonra Avrupa Polis Birliği'nin (Europol) eski merkezine taşınacak.

AB Özel Timi'nin Başsavcısı Clint Williamson, 2014 yılında yaptığı açıklamada adını açıklamadığı bazı eski UÇK liderlerini resmen suçlamayı umduğunu ve bu kişilerin oluşturulacak yeni bir mahkemede yargılanmaları gerektiğini söylemişti.

'Organ kaçakçılığı' iddiası

Clint Williamson, uzun süredir Kosova'da organ kaçakçılığı yapıldığı yönündeki iddiaları soruşturuyordu.

Başsavcı, Kosova'da 1990'lı yılların sonunda Sırplar, Romanlar ve diğer azınlık gruplarına karşı etnik temizlik yapıldığına dair kanıtlar olduğunu söylüyor.

Williamson, Kosova'da bu dönemde UÇK'nın, muhalifleri dahil bazı Arnavutları da hedef aldığını belirtiyor.

Başsavcı'nın yaptığı açıklamaya göre Kosova'da geçmişte organ kaçakçılığı yapıldı, bazı kişiler de sadece organlarının satılması amacı ile öldürüldü.

Dört yıl önce de Avrupa Konseyi'nin talimatı ile yürütülen bir soruşturmanın ardından yayınlanan raporda, UÇK içindeki bir grubun, Kosova'da 1999'daki savaştan sonra ellerindeki esirleri Arnavutluk'a götürüp öldürdüğü ve bu kişilerin organlarını sattığı öne sürülmüştü.

İsviçreli senatör Dick Marty'nin hazırladığı raporda, Kosova Başbakanı Haşim Taçi'nin de "organ kaçakçılığı dahil" işlenen bazı suçlarda rolü olduğu iddia edilmişti. Taçi ise iddiaları reddetmişti.

Kosovalı Arnavutlar, 1993'te kurdukları UÇK ile Belgrad yönetimine karşı ayaklanmıştı. UÇK savaşçıları, Kosova savaşından sonra ordu kadrolarına alınmıştı.

Bazı UÇK liderleri, "Sırplara karşı savaş suçu işledikleri" gerekçesiyle yargılanıyor.

Kosova 1998'de bağımsızlığını ilan etmiş, Türkiye dahil 100'den fazla ülke Kosova'yı tanımıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.