Kurtulmuş: Mahkeme ara kararla Atalay'ın tutukluluk halini kaldırabilir

Kurtulmuş: Mahkeme ara kararla Atalay'ın tutukluluk halini kaldırabilir

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Meclis olarak mahkemenin iradesine müdahale edemeyiz. Ancak Meclis bu konudaki tavrının net olduğunu ortaya koymuştur" dedi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın tutukluluğuna ilişkin açıklama yaptı.

Kuzey Kıbrıs ziyareti sırasında CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova'nın sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, Yargıtay'ın vereceği ara karar ile Atalay'ın tutukluluk halinin kaldırabileceğini belirtti, "Ancak bu kararı verecek olan TBMM değil, mahkemedir" dedi.

"Hepsini satır satır biliyoruz"

Kurtulmuş, Atalay'ın tutukluluğuna ilişkin tepkilere ve Anayasa Mahkemesi'nin emsal kararlarının hatırlatılmasına ilişkin, "Bütün bu konuyla ilgili kim ne söylemiş, geçmiş dönemlerde buna benzer meselelerde neler yapılmış hepsini satır satır biliyoruz. Kimsenin oturduğu yerden 'falancanın dosyasına baksın' deme hakkı yoktur. Bunu bir saygısızlık olarak telakki ederim" dedi.

TBMM'nin Atalay konusunda tavrının 'net' olduğunu belirten Kurtulmuş, "Can Atalay seçildikten sonra Meclis'te ismi okunmuştur. Partilerin ortak eğilimiyle Meclis İnsan Hakları Komisyonu üyeliğine bağımsız bir milletvekili olarak seçilmiştir. Herhalde bu da Meclis'in hangi yaklaşım içerisinde olduğunu göstermektedir" diye konuştu.

"Mahkeme tutukluluk halini kaldırabilir"

TBMM Başkanı Kurtulmuş, mahkemenin Atalay'ın tutukluluğuna ilişkin ara karar verebileceğini belirterek şunları kaydetti:

"Şu anda fiilen devam eden tutukluluk hali var. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bir mütalaada bulunabilir. İlgili dairede bu dava devam ediyor.

Davanın geleceği çok uzun sürebilir. Ama mahkeme bir ara kararla tutukluluk halinin kaldırılmasıyla ilgili bir karar verebilir. Dolayısıyla bu kararı verecek olan TBMM değil, mahkemedir.

Meclis olarak mahkemenin iradesine müdahale edemeyiz. Ancak Meclis bu konudaki tavrının net olduğunu ortaya koymuştur.

Beklenen, hüküm özlü bir dava olduğu için tutukluluk halini eğer isterse mahkeme kaldırabilir ve ilgili milletvekili Meclis'e gelip yemin edebilir."

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.