Kürtçe konuştuğu için yurttan atılan Hakkarili öğrenci Meclis'e taşındı

Kürtçe konuştuğu için yurttan atılan Hakkarili öğrenci Meclis'e taşındı

Nazilli İsabeyli Kredi Yurtlar Kurumu Kız Öğrenci Yurdu’nda kalan ADÜ öğrencisi Pınar Çetinkaya, ailesiyle telefonda Kürtçe konuştuğu için kaldığı İsabeyli KYK Kız Öğrenci Yurdu’ndan atılması ve bursunun kesilmesi Meclis'e taşındı.

BİLAL TİNAR / YÜKSEKOVA HABER

HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak, Aydın’ın Nazilli ilçesinde Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Yaşlı Bakım Programı birinci sınıf öğrencisi Pınar Çetinkaya'nın ailesi ile Kürtçe konuştuğu için yurttan atılıp, bursunun kesilmesini TBMM'ye taşıyarak, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

Çetinkaya'nın Hakkari’de yaşayan ve Türkçe bilmeyen ailesiyle telefonda Kürtçe konuştuğu için kaldığı yurtta üç oda arkadaşının tepkisiyle karşılaşıp, yurt yönetimine şikayet edildiğini kaydeden Irmak, "Pınar Çetinkaya, Türkçe bilmeyen ailesiyle telefonda Kürtçe konuştuğu için terör propagandası yaptığı iddiasıyla kaldığı İsabeyli Kredi Yurtlar Kurumu Kız Öğrenci Yurdu’ndan atılmış, Başbakanlık bursu kesilmiş ve Nazilli İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından gözaltına alınıp ifadesi alınıp serbest bırakılmıştır" ifadelerini kullandı.

Çetinkaya'nın iki gün sokaklarda kaldıktan sonra, eşyalarını almak için gittiği yurda, "Canlı bomba olmadığını nereden bilelim" denilerek içeri alınmadığını vurgulayan Irmak, "10 Mayıs’ta yurttan çıkarılan Çetinkaya, sicilinin temiz olduğunu ve herhangi bir soruşturma geçirmediğini belirterek kendisine “etnik ayrımcılık” uygulandığını ifade etmiştir. Kredi Yurtlar Kurumu Aydın İl Müdürü Fethi Karsak, öğrencilerin aldıkları disiplin cezalarıyla ilgili konuların gizlilik içerdiğini,bu konuyla ilgili bir açıklama yapmayacaklarını ancak bu konuda yetkinin Genel Müdürlükte olduğunu dile getirmiştir" dedi.

Irmak, Bakan Kılıç'a şunları sordu: 

1- Pınar Çetinkaya’nın mağduriyetinden haberdar mısınız? Mağduriyetini gidermeyi düşünüyor musunuz?

2- Pınar Çetinkaya’nın yurttan atılmasının ve bursunun kesilmesinin sebebi nedir? Bu konuda güvenlik kuvvetlerinin elinde somut delil var mıdır?

3- Pınar Çetinkaya’nın ifadesi bile alınmadan yurttan atıldığı doğru mudur? Öğrencilerin aldığı Başbakanlık bursu kendilerine itham edilen bir suçlamayla hemen kesiliyor mu? Bunun yasal prosedürü nedir?

4- Türkiye’de bir insanın kendi anadilinde konuşması onu potansiyel suçlu mu yapar? Oda arkadaşlarının sadece şikâyetleri üzerine Pınar Çetinkaya’nın devlet kurumları tarafından bu şekilde ağır bir mağduriyete maruz bırakılması, bir ayrımcılık politikası değil midir?

5- Son dönemde ki çatışmalı ortam göz önünde bulundurularak,batı illerinde Kürtlere karşı linç düzeyinde kimi saldırıların yapılması ve Pınar Çetinkaya örneğinin de dikkate alınması ile öğrenci yurtlarında herhangi bir tedbir aldınız mı?

6- Kredi Yurtlar Kurumu Aydın İl Müdürü Fethi Karsak başta olmak üzere bu konuda yetkili merciler hakkında bir soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?

7- Kürtçe konuşmak terör örgütü propagandası kapsamında mı değerlendiriliyor?

8- TRT Kurdi ve Yaşayan Diller Enstitülerinin olduğu, Kürtçenin seçmeli ders olarak okutulduğu bu süreçte böyle bir olayın yaşanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.