'Kürt sorununun çözümü için sorumluluk almaya hazırız'

'Kürt sorununun çözümü için sorumluluk almaya hazırız'

15 bölge barosu yaptıkları ortak açıklama ile Kürt sorununda çözümüm şiddet ve güvenlik yaklaşımı ile çözülemeyeceğini belirterek, "sorumluluk ve inisiyatif almaya hazırız" dedi.

YÜKSEKOVA - Siirt’te bir araya gelen bölgedeki 15 baro, ortak yayınladıkları açıklamada, bölge baroları olarak Kürt sorununun çözümü için her türlü sorumluğu ve inisiyatifi almaya hazır olduklarını bildirdi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki baroların temsilcileri, 22 Nisan günü Siirt’e bir araya gelerek, gündeme ilişkin gerçekleştirdikleri toplantının sonuç bildirgesini bugün açıkladı. Doğu ve Güneydoğu Bölge Baroları olarak ülke gündeminde bulunan siyasal ve toplumsal hukuki sorunları görüşmek ve çözüm önerileri sunmak amacıyla uzun yıllardan bu yana periyodik olarak toplantılar gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, çözüm sürecinin toplum tarafından büyük bir destek ve teveccüh gördüğü ancak sürdürülemediği belirtildi. “Kürt sorunu şiddet sarmalına itilmiş, toplumun umut ve beklentileri  askıya alınmıştır.

Bölgede yaşanan çatışmalar sivil yerleşim alanlarına taşınmış, birçok insanımız yaşamını yitirmiş, kadim kentlerimiz yaşanamaz hale gelmiş, yüzbinlerce insan yaşam alanlarını terk etmek zorunda kalmıştır” denilen açıklamada şunlar ifade edildi: “Bölgede son iki yılda yaşanan çatışmalı sürecin yarattığı tahribat ve acılar nedeniyle bölge halkının bir kırılma ve uzaklaşma yaşadığı hepimizin malumudur. Ancak beklenenin aksine bölgede referanduma çok yüksek oranda katılım gerçekleşmiştir. Referanduma katılımın bölgesel ölçekte değerlendirilmesinde; halkın, Kürt sorununun ancak demokratik yol ve yöntemlerle çözülebileceğine dair inancını göstermiştir. Siyaset kurumlarının, halkın demokrasiye olan inancını gösteren bu olguyu heba etmeyerek sorumluluk bilinci ile değerlendirmesi gerekmektedir. Siyasi sürecin bölgedeki bütün olumsuzluklarına rağmen demokratik zemine inanan bölge halkının Kürt sorunun çözümüne dair istemi siyaset kurumları tarafından göz ardı edilmeden şiddet ve güvenlik yaklaşımlardan uzaklaşılarak çözülmesi gerekir. Bölge baroları olarak Kürt sorununun çözümü için her türlü sorumluğu ve inisiyatifi almaya hazır olduğumuzu bildiririz.” (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.