Kürt sanatçı Beytocan hayatını kaybetti

Kürt sanatçı Beytocan hayatını kaybetti

12 Eylül askeri darbesinde tutuklanan ve 6 buçuk yıl cezaevinde kalan Beytocan, 1991 yılında İsveç’e göç etti. Beytocan İsveç’te kanser tedavisi görüyordu.

Uzun süredir İsveç’te kanser tedavisi gören Kürt sanatçı Beytocan, bu sabah Stockholm’de hayatını kaybetti.

Mezopotamya Ajansı’nın geçtiği habere göre, Beytocan, bir süre önce ağır bir ameliyat geçirmiş, çenesinin bir kısmı sağ tarafından çıkarılarak, ayağından bir parça yerine konulmuştu.

Sanatçı Beytocan, sanat hayatı boyunca 4 albüm çıkardı. “Bîst û Yekê Adarê” (21 Mart) albümü Türkiye’de yasaklandı. Hayatını kaybetmeden önce verdiği bir söyleşide, imkansızlıklar içerisinde sanat çalışmaları yürüttüğünü anlattı.

12 Eylül darbesinde tutuklandı

1955 yılında Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde dünyaya gelen Beytocan, 12 Eylül 1980 askeri darbesi sırasında tutuklandı ve 15 yıl hapse mahkum edildi. 6,5 yıl cezaevinde kaldı ve 1987 yılında tahliye edildi.

Cezaevinden çıktıktan sonra, İstanbul’da müzik hayatına başlayan Beytocan, Orhan Gencebay ve Selami Şahin gibi isimlerle çalıştı.

Beytocan, 1990 yılında ilk müzik kasetini çıkarırken, bir yıl sonra 1991’de İsveç’e göç etmek zorunda kaldı.

2014 yılında 23 yıl uzak kaldığı Diyarbakır’a dönen Beytocan, “Bîst û Yekê Adarê” dışında “Axîna te Nalîna min”, “Te nadin min”  û “Etûna Dilê Min” albümlerini çıkardı. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum