Kürt edebiyatçılar da açığa alındı

Kürt edebiyatçılar da açığa alındı

MEB tarafından açığa alınan 11 bin 285 öğretmen arasında, Kemal Varol, İlhami Sidar, Murat Özyaşar, Şener Özmen, Lal Laleş gibi yazar ve şairler de bulunuyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 11 bin 285 öğretmeni açığa aldı. Açığa alınan öğretmenler arasında, Kemal Varol, İlhami Sidar, Murat Özyaşar, Şener Özmen, Lal Laleş gibi yazar-şair öğretmenler de yer alıyor.

Haklarında açılmış herhangi bir disiplin soruşturması ve başlatılmış bir yargı süreci bulunmayan eğitim emekçileri, "örgüte destek verdikleri" gerekçesiyle açığa alındı. Öğretmenler OHAL kapsamında çıkarılan 23 Temmuz tarihli ve 29779 sayısı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca açığa alındı.

Açığa alınan öğretmenlerden Kemal Varol, "Jar" (2011), "Haw" (2014) ve "Ucunda Ölüm Var" kitaplarının yazarı olarak bilinirken, "Haw" romanı ile Cevdet Kudret Roman Ödülü'ne değer görüldü.

Lal Laleş ise "Berbejna rê" (2003), "Deqên Qesas" (2009) ve "Matmayînên Ronyayê, (2011) gibi üç şiir kitabı bulunurken, Murathan Mungan, Sema Kaygusuz, Küçük İskender, Ahmet Telli gibi yazar ve şairlerin eserlerini de Kürtçe'ye kazandırdı.

İlhami Sidar, "Sadakat", "Melekler de Ölür", "Dağlı", "Bedirhan-Bir Cudi Söylencesi" gibi kitapların yazarı. 

Şener Özmen'in ise "Kifayetsiz Kelimeler Musabakası", "Spinoza'nın Günlüğü" adında bir romanı bulunuyor. Şener Özmen, güncel sanat çalışmalarıyla da tanınıyor.

Murat Özyaşar, Varlık, Adam Öykü, Notos Öykü, Kitap-lık, İmge Öyküler, Kül Öykü, Mahsus Mahal ve Yaratım dergilerinde yayımlanan öyküleri ve Ayna Çarpması, "Bîr" gibi kitapları ile tanınıyor. Özyaşar, "Ayna Çarpması" adlı ilk kitabıyla 2008 Haldun Taner Öykü Ödülü ve 2009 Yunus Nadi Öykü Ödülü'nü aldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.