Kürdistan petrolü uluslararası piyasalarda

Kürdistan petrolü uluslararası piyasalarda

Federal Kürdistan Yönetimi'nden Türkiye'ye ihraç edilen petrolün uluslararası piyasalara sevkıyatı başladı.

Federal Kürdistan'dan Türkiye'ye petrol akışının başlamasının ardından Türkiye şimdi bu petrolü uluslararası piyasalara sevketmeye başladı.

Açıklamayı yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Ceyhan'da bekleyen Kuzey Irak petrolünün uluslararası piyasaya sevkıyatı başladı. 1 milyon varil petrolün yüklemesi devam ediyor" dedi.

ÜNLÜK 400 BİN VARİL PETROL

13 Aralık 2013'te ilk petrolün boru hattına gönderilmesinin ardından, Silopi'ye kadar olan bölümdeki test çalışmaları tamamlanmış, test çalışmalarının ardından da Federal Kürdistan'dan sevkiyat 2014'ün ilk günlerinde başlamış ve petrol Ceyhan'a kadar gelmişti.

Federal Kürdistan'dan çıkarılan petrol Hevler'in Xurmala ilçesinde depolanarak petrol boru hattı ile Türkiye'ye gönderiliyor. Federal Kürdistan Yönetimi'nin 2014 hedefi günlük 400 bin varil petrol ihraç etmek. Beş yıl içinde de günlük 1 milyon varil kapasiteye ulaşılması planlanıyor.

Uluslararası fiyatlara göre, ilk etapta taşınacak petrolün yıllık değeri 11,5 milyar doları bulacak. Boru hattında sevkıyat tam kapasiteye ulaştığında ise bu rakam 38 milyar dolara ulaşacak.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum