'Kürdistan' anketi: 'Evet' oranı artabilir

'Kürdistan' anketi: 'Evet' oranı artabilir

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık referandumu için yapılan son ankete göre, halkın yüzde 76'sı bağımsızlığa 'evet' diyecek. Ankete göre, bu oran Süleymaniye'deki kararsızların 'evet'e kaymasıyla artabilir.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 25 Eylül’de düzenlemeyi planladığı bağımsızlık referandumuna ilişkin tartışma sürerken, ilk anketler de yayınlanmaya başladı. Kürdistan Bölgesi merkezli Open Think Tank adlı düşünce kuruluşunun anketi, oylamada bağımsızlık için yüzde 76 oranında ‘evet’ oyu çıkacağına işaret ediyor. Kuruluş, bağımsızlığa anketten sonra destek açıklayan Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) kalesi Süleymaniye’deki ‘evet’ oylarının da artabileceğini belirtti.

Erbil merkezli Rudaw sitesinin haberine göre, anketin öne çıkan bölümleri şöyle:

  • Anket Erbil, Süleymaniye ve Duhok’ta 27 Temmuz’da, 18 – 65 yaş arası 677 kadın ve erkeğin katılımıyla yapıldı;
  • “Kürdistan Bölgesi’nin Irak’tan ayrılmasından yana mısınız?” sorusuna katılımcıların yüzde 76’sı “Evet” yanıtını verdi;

KARARSIZLAR YÜZDE 7

  • Katılımcıların yüzde 17’si Irak’ta kalmak istediklerini belirtirken, yüzde 7’si ise kararsız olduklarını dile getirdi.
  • Duhok’ta katılımcıların yüzde 91’i, Erbil’de yüzde 77’si, Süleymaniye’de yüzde 52’si referandumda “Evet” oyu vereceklerini kaydetti;
  • Kararsızların oranı ise, Süleymaniye’de yüzde 10, Erbil’de yüzde 7 ve Duhok’ta ise yüzde 5 olarak belirlendi;

HALK, ‘HEMEN BAĞIMSIZLIK İLANI’NA TEMKİNLİ

  • “Referandum sonrası bağımsızlık ilan edilsin mi?” sorusuna Duhoklu katılımcıların yüzde 55’i, Erbil’deki katılımcıların yüzde 50’si, Süleymaniye’deki katılımcıların ise yüzde 23’ü “Evet” dedi.
  • Katılımcıların yüzde 25’i, uluslararası toplulukların vereceği kararı beklemeden yana olduklarını kaydetti.

‘SÜLEYMANİYE’DE ‘EVET’ ARTACAK’

  • Open Think Tank düşünce kuruluşu, Süleymaniye’deki ‘Evet’ oylarının artabileceği yorumunu yaparak şu ifadeleri kullandı: “Anketin yapıldığı tarihinden sonra Kürdistan Bölgesi’nde önemli değişimler yaşandı. Bu değişimlerden biri de Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) referandumu desteklemesi oldu. KYB’nin merkezi Süleymaniye’de bulunuyor. Bu yüzden söz konusu açıklamayla referanduma ‘Evet’ oranı artış gösterebilir.” (Kaynak: Rudaw)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.