Kulp Davası'nda karar Eylül’e kaldı

Kulp Davası'nda karar Eylül’e kaldı

Kulp'ta, 11 kişinin öldürülmesiyle ilgili davada karar 19 Eylül'de açıklanacak. Savcı, sanık için beraat istedi.

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde bulunan Alaca Köyü’nde, 1993’te gözaltında alınan 11 köylünün öldürülmesiyle ilgili “Kulp Davası” olarak bilenen dava, Ankara 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Bugün görülen duruşmaya Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Neşet Girasun katıldı. Girasun, Twitter hesabından duruşmayla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Esas hakkında mütalaa verilen duruşmada, dosya savcısı sanık Tuğgenaral Yavuz Ertürk için beraat istedi. Karar duruşması 19 Eylül 2018 tarihine bırakılmıştır.”

Diyarbakır Barosu ise “Başından beri takip ettiğimiz Kulp Davası’nın takipçisi olacağımızı bir kez daha belirtmek isteriz” şeklinde açıklama yaptı.

NE OLMUŞTU? 

8-25 Ekim 1993’te yapılan askeri harekat sırasında 11 köylü askerler tarafından gözaltına alındı ve köylülerden bir daha haber alınamadı. Olayla ilgili Aralık 1993’te soruşturma açıldı ve 1994’ün Ocak ayında dosya Devlet Güvenlik Mahkemesi’ne (DGM) gönderildi.

Kayıp yakınları, Nisan 1994’te Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu. 1997 yılında Diyarbakır DGM Başsavcılığı takipsizlik kararı verdi. 2001 yılının Mayıs ayında kararını açıklayan AİHM, Türkiye’yi suçlu buldu ve tazminat cezası verdi.

Diyarbakır’da, 2004’te yapılan kazıda, toplu mezar bulundu. DNA testiyle kemiklerin, gözaltına alınan 11 kişiye ait olduğu tespit edildi.

2012’de Bolu 2’nci Komando Tugay Komutanlığı, istenilen belgelerin deprem su altında kaldığı yanıtını verdi. Bolu Afet Müdürlüğü ise tugayın arşiv binasının hasar görmediğini belirtti.

2013 yılında dönemin Bolu 2’nci Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Yavuz Ertürk’ün ifadesi alındı ve zaman aşımı kararı durduruldu. Hazırlanan iddianamede, Ertürk’ün “kasten adam öldürme” suçlamasıyla 11 kez müebbet, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” ve “halkı silahlı isyana teşvik” suçlamalarından ise 25 yıla kadar hapsi isteniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.