Küçük çay kızıla döndü

Küçük çay kızıla döndü

Çanakkale'nin Çan ilçesine bağlı Etili köyü ile Küçüktepe köyü kenarından geçerek Kocabaş çayına dökülen Küçük çayın sularının kızıl renge dönüşmesi köylüleri korkuttu.

Çan Etili köyü kenarından geçerek Kocabaş çayına dökülen Küçük çay, Katran deresinden gelen kızıl renkli su ile birleşiyor. Kocabaş çayında yaşayan turna, sarıkanat ve sazan balıklarının ölümüne yol açan bu kızıl suların Küçük çaydan köpürerek akması köylüleri korkutuyor. Kızıl renkli suların içme suyu kuyularına karışacağından endişe eden köylüler, yaşanan çevre felaketine son verilmesini istedi.

Etili köyünde ikamet eden çevre gönüllüsü Hasan Naci Sezer, "Her yıl Kocabaş çayında tekrar eden balık ölümlerine bugün bir yenisi eklenmekte. Kömür ocaklarındaki asitli su sorumsuz bir şekilde Kocabaş çayına tahliye ediloyr. Her yıl balık ölümleri yaşanıyor. Bu durum ne zaman son bulacak? Bir daha çevre tahribatının yaşanmasını istemiyoruz. Çay yatağı kenarında bulunan içme suyu kuyularına bu suların karışıp karışmadığını şu an bilemiyoruz. Şayet karışıyorsa bölge halkının sağlığı tehdit altında. Sorumluların gerekli araştırmaları yaparak halkı bilgilendirilmesini istiyoruz" dedi.

Küçük çay üzerinde bulunan Çan-Bayramiç yolu köprüsünde suların temiz ve berrak bir şekilde aktığını söyleyen Sezer, “100 metre ileride Katran derenin suları kızıl bir şekilde Küçük çaya akıyor. Temiz su ile ağır metallerin bulunduğu kızıl sular burada sarı renk alarak köpürmeye başlıyor. Bu sular 2 kilometre sonra Kocabaş çayına dökülüyor. Geçtiği yerdeki bütün canlıları öldürüyor” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.