Kredi Kartı Nasıl Kullanılır: Harcamalarınıza Göre Doğru Kredi Kartı Seçiminin Önemi

Kredi Kartı Nasıl Kullanılır: Harcamalarınıza Göre Doğru Kredi Kartı Seçiminin Önemi

Alışverişlerde nakit işlemleri geri planda bırakan kredi kartları hem taşıma kolaylığı sunuyor, hem de koşulların sağlandığı durumlarda kullanıcısına taksitli ödeme yapma gibi avantajları sağlıyor.

Şifreli ya da şifresiz kullanılabilen kredi kartları ile market alışverişinden uçak biletlerine kadar her alanda güvenle satın alma işlemi yapabilir, ödemenizi saniyeler içinde gerçekleştirebilirsiniz. Peki kredi kartı seçerken nelere dikkat etmek gerekir ve kredi kartı nasıl kullanılır?

Kredi Kartı Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Kredi kartı, bankalar tarafından müşterilerine tanımlanan, belirli bir üst limitte yapılan mal ve ürün satın alma işleminin bedelini bir süre sonra ödeme imkanı sunan finansal ödeme araçları olarak tanımlanıyor. Temelde bir kredili ürün olan kredi kartında, kart sahibi kendisine tanınan limit dahilinde alışveriş yapabiliyor ve bu alışverişe ilişkin toplam ödemesi gereken tutarı, kredi kartı borcuna ilişkin belirlenen son ödeme gününe kadar ödeme imkanına sahip oluyor.

Kredi kartları, özelliklerine göre kullanıcısına bir yandan taksit yapma imkanı tanırken diğer yandan ise uçak seyahatleri için mil kazandırabilir ya da harcamalara bağlı olarak puan biriktirebilir. Taksit yapma imkanı sunan kredi kartları sayesinde, yaptığınız alışverişe ilişkin tutarı uzun vadede belirli miktarlarda ödeyebilirsiniz. Harcamalarda mil kazandıran kredi kartları sayesinde ise toplanan milleri kullanarak uçak bileti satın alabilirsiniz. En çok mil kazandıran kredi kartı çeşitleri ile alışverişlerinizde daha fazla mil toplayabilirsiniz. Puan ve bonus kazandıran işlemler sonucunda toplanan puanlar ise belirli iş yerlerinde kredi kartı limitinden eksilmeden ödeme yapmanıza olanak tanıyabilir.

Doğru Kredi Kartı Hangisi?

Hepimizin kendine özel harcama alışkanlıkları bulunuyor. Kredi kartı seçimini yaparken de bu alışkanlıkları göz önünde bulundurarak tercih yapmanız önemli. Örneğin; çok sık seyahat ediyorsanız, alışverişlerinizde daha fazla mil ya da seyahat puanı kazandıran kredi kartı çeşitleri ile bütçenize destek olabilirsiniz. Peki kredi kartı milleri nasıl kullanılır?

Kredi kartında biriken miller, bilet satın alırken bilet ücretinden mahsup edilerek kullanılır. Böylelikle seyahat harcamalarınızdan bir kısmını karşılayabilir ya da bedava bilet satın alabilirsiniz. Çok sık alışveriş yapıyorsanız; sahip olduğunuz kredi kartının sunduğu kampanyaları takip edip bonus kazanarak bu puanların sunduğu avantajları yakalayabilirsiniz. Kredi kartı bonusu nasıl kullanılır sorusunun ise yanıtı oldukça basit. Birikmiş bonuslarınızı kullanmak için ödeme yapmadan önde puan kullanmak istediğinizi bildirmeniz yeterlidir.

Alışverişlerde tek seferde ödeme seçeneği sizin için uygun değilse, kredi kartı seçerken taksit yapma imkanı sunan alternatiflere yönelmeniz gerekiyor. Ayrıca taraftar kartları ya da gençler için sunulan kartlar, hitap ettiği grupta yer alan kişiler için yan avantajlar da sağlıyor. Örneğin öğrenciyseniz, öğrencilere özel sunulan öğrenci kredi kartları ile kampüs harcamalarından kırtasiye alışverişlerine kadar birçok alanda indirim ve puan kazanabilirsiniz. Siz de harcama alışkanlıklarınıza göre kredi kartı seçerek, bütçenize en iyi şekilde destek olabilirsiniz.

Kredi Kartı Kullanımı Nasıl Olur?

Kredi kartları; alışveriş kolaylığı, hediye puan veya indirim kazanma imkanları, maliyetsiz fonlanma, otel, tatil rezervasyonlarında pratiklik, harcamaları tek bir yerden izleyebilme gibi faydaları sayesinde kullanıcılarına birçok avantaj sağlıyor. Bu nedenle öğrencilerden emeklilere kadar herkes için kredi kartı sahibi olmak önem taşıyor. Kredi kartına sahip olmak için ise yapmanız gerekenlerin ilk adımında kart başvurusu yapmak geliyor. Kredi kartı başvurunuzu bankaların mobil bankacılık uygulaması, ATM, şube ya da çağrı merkezi kanallarından yapabilirsiniz. Değerlendirme sonrasında adınıza tahsis edilen kredi kartı limiti, kredi kartınızı kullanarak gerçekleştirebileceğiniz maksimum ödeme tutarını gösterir. Kredi kartınızın ilk kullanım işleminden önce şifresini belirlemek için ATM’lerden aktive etmeniz gerekir.

Şifre aktivasyonu sonrasında kredi kartınızı fiziki ya da sanal alışverişlerde kullanmaya başlayabilirsiniz. Fiziki alışverişlerinizde, iş yeri pos cihazına şifre girerek ya da temassız özellikli kartınızı yaklaştırarak ödeme yapabilirsiniz. Sanal alışverişlerde, ödeme sayfasında yönlendirildiği şekilde kart bilgilerinizi girmeniz ve ödeme onayı vermeniz gerekir. Bu şekilde alışveriş yapabilmeniz için kredi kartınızın internet alışverişlerine açık olması gerektiğini aklınızda bulundurmalısınız. Aynı şekilde kredi kartınızın yurt dışı kullanımı da mümkündür. Yurt dışı seyahatlerinizde, yurt dışı kullanıma açık kredi kartınız ile ödemelerinizi hızlıca gerçekleştirebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.