Köylülerin hes tepkisi

Köylülerin hes tepkisi

Adıyaman’ın Sincik ilçesine bağlı Alancık köyünde yapılan Hidroelektrik Santrali'ne köylüler, sulama suyunu kestiği için tepki gösterdiler.

ADIYAMAN - Sincik İlçesine bağlı Çatbahçe köyü Çarhanek mezrası ile Dilektepe Köyü ve bağlı mezralara ait yaklaşık 500 hektar sulu arazinin HES barajı nedeniyle susuz kaldığını iddia eden köylüler, yetkililerden bu duruma bir çözüm bulmalarını istediler.

Çatbahçe Köyü Muhtarı Mehmet Aktay, “Alancık köyünde kurulan barajdan dolayı iki yıldır tarlalarımız susuz, burada yaklaşık 200 hektar arazi var, biz bu arazilere yonca, mısır, fasulye, sebze ekiyorduk. Bu arazilerde birçok çeşit meyve ağacı vardı. Bu ağaların bir kısmı geçen yıl su gelmeyince kurudu. Barajdan dolayı su akmayınca biz tarlalarımıza buğday ve arpa ektik, ama gördüğünüz gibi beklediğimiz ürünü alamadık. Bu yıl ise günde 2 saat su akıyor ancak bu süre çok az herkes ben suyu alayım derken kimse faydalanamıyor. Yetkililerden bu duruma el atmalarını bekliyoruz. Eğer su gelirse tarlalarımıza mısır ekerek ikinci ürünü alacağız, gelmese de birçok aile ırgatlığa gitmek zorunda kalacak. Dilektepe Köyünde yeni bir baraj yapılıyor. Bu yeni baraj yapıldığında köyümüze hiç su gelmeyecek, çünkü elektrik santrali yaptıkları yer bizin tarlalarımızın aşağısında kalıyor. Eğer o santralden tarlalarımız arasındaki dere yatağından bir sulama kanalı yapılmasa yüzyıllardır sulu olan arazilerimiz HES barajı yüzünden susuz kalacaklar. Başta Sayın Valimiz olmak üzere, bölge Milletvekillerimizden ve ilçe kaymakamımızda bu duruma bir çözüm bulmalarını istiyoruz’’ dedi.

Arazi sahiplerinden Kadir Yetkin ise, “İki yıldır biz bahçelerimizde su görmemişiz, yoncalarımız kurudu, bahçelerimiz kurudu, su olmadığı için sebze ekemiyoruz. Biz burada her şey ekiyorduk, burada yetişmeyen bir ürün yok. Şu anda su olmadığı için buğday arpa ektik su olmadığı için oda olmadı. Burada 200 dönüm sulu arazi vardı, su gelmeyince hepsi kurudu. Su olmayınca millet ırgatlığa gitmek zorunda kalıyor, gidip başka şehirlerde ırgatlık yapacağımıza kendi tarlamızda çalışmak istiyoruz” dedi.

Köylülerin hes tepkisi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.