Korkunç Tablo: 44 çocuk öldü, 52 çocuk Yaralı

Korkunç Tablo: 44 çocuk öldü, 52 çocuk Yaralı

Çatışmaların yaşandığı Diyarbakır, Şırnak, Ağrı, İstanbul, Mardin, Van, Ankara, Hakkari ve Adana'da en küçüğü 35 günlük bebek, en büyüğü 18 yaşında olan en az 44 çocuk hayatını kaybetti.

"Savaş İstemiyoruz! Çocukları Öldürmenizi İstemiyoruz! Girişimi", Silahlı Çatışmanın Sürdüğü İllerde Çocukların Durumu Raporu'nu açıkladı.

Hümanist Büro tarafından hazırlanan rapora göre, 26 Temmuz-30 Kasım 2015 arasında, Diyarbakır, Şırnak, Ağrı, İstanbul,Mardin, Van, Ankara, Hakkâri ve Adanaillerinde en küçüğü 35 günlük bebek, en büyüğü 18 yaşında olan en az 44 çocuk hayatını kaybetti. En az 52 çocuk da yaralandı.

Rapora göre, çocukların ölüm ve yaralanma sebepleri şöyle:

Operasyon veya çatışmalar sırasında vurularak,
gösteriler sırasında vurularak,
bomba patlaması sonucu,
sivil alanlarda bulunan mühimmatın patlaması sonucu,
hasta olup hastaneye götürülemediği için,
sokağa çıkma yasağı sırasında parkta veya evin önünde oynarken vurularak,
eve isabet eden kurşun veya patlayıcı ile vurularak,
polisten kaçarken apartmandan düşerek,
polis tarafından dövülerek,
açılan ateşte vurularak.

ÖLÜMLERİN EN ÇOK YAŞANDIĞI YER ŞIRNAK

Ölümlerin en çok yaşandığı yer ise Şırnak. Silopi'de önceki gün de Mehmet Mete (11) öldürüldü. Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi, "Biz bu 45 çocuk ölümünün, durum böyle sürerse 450'ye çıkmasından endişeliyiz" dedi.

HRW'DEN SİVİL ÖLÜMLERE TEPKİ

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch - HRW) Temmuz 2015'ten bu yana devam eden operasyonlarla yaşanan sivil ölümlere tepki göstererek, "Türkiye hükümeti güvenlik güçlerini dizginlemeli. Gücün orantısız ve kötüye kullanılmasını derhal sona erdirmeli ve operasyonlar sırasında gerçekleşen ölüm ve yaralanmaları soruşturmalıdır" görüşünü dile getirdi.

AF ÖRGÜTÜ, TAHİR ELÇİ'Yİ ANDI

Uluslararası Af Örgütü, Tahir Elçi anısına "Aşılamayan Viraj: Cezasızlık" konferansı düzenledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "Göz göre göre, canlı yayında öldürüldü" dediği Elçi için "Biz onu koruyamadık" yorumunda bulundu. HDP Eş Genel Başkanı Yardımcısı Meral Danış Beştaş da Türkiye'nin bütün hukukçularını bu davaya müdahil olmaya çağırdı. AB Delegasyonu Siyasal İşler Danışmanı Sema Kılıçer, Elçi'yi anarken gözyaşlarına hakim olamadı.

Cumhuriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.