'Komün Atölyesi kadınlar için büyük bir fırsat'

'Komün Atölyesi kadınlar için büyük bir fırsat'

Akdeniz'de Güneş Kadın Mahalle Evi, açtıkları atölyelerle eğitim çalışmalarına başladı. Atölye sonrası kadınlar elde ettikleri gelirle komün oluşturacak. Atölyedeki eğitime katılan Merişan Encü, atölyenin kadınlar için bir fırsat olduğunu belirtti.

Mersin’de Akdeniz Belediyesi’nin “Yerinden Yönetim” projesi kapsamında geliştirdiği mahalle evlerinden biri olan Güneş Kadın Mahalle Evi’nde kadınlara yönelik hem sağlık hem de mesleki eğitimler veriliyor. Özellikle kadını evden çıkarma ve üretime dahil etmeyi esas alan proje kapsamında başlatılan dikiş, nakış atölyesi eğitimine kadınlar yoğun ilgi gösteriyor. Eğitimin ardından üretime geçecek atölye de yaklaşık 15 kadın kalıp çıkarma, ölçü alma ve her türlü dikim işlemi yapabilecek. Atölye dışarıdan alacağı sparişler ile elde edilen gelir komünde biriktirilecek. 

‘Kadınlar büyük hayal ve umutlarla geliyor’

Atölyede eğitmenlik yapan Yüksel Kapıkıran, atölye çalışmasıyla kadınların meslek edinmesini sağlamaya çalıştıklarını vurgulayarak, eğitime katılan kadınlar için ardından istihdam alanları oluşturacaklarını söyledi. Eğitim de kıyafet dikiminden başlayarak, her türlü dikimi öğretmeye çalıştıklarını dile getiren Kapıkıran, kadınların eğitime büyük bir hayal ve umutla katıldığını söyledi. “Kadınlar burada öğrendiklerini ekonomiye çevirdikleri an aslında daha da mutlu olacaklar” diyen Kapıkıran, Atölye çalışmalarının kadınlar için bir umut doğurduğunu dile getirdi. 

‘Bir meslek öğrenmek için geldim’

İki haftadır eğitime başladığını ve daha şimdiden birçok şey öğrendiğini kaydeden 3 çocuk annesi Merişan Encü, oluşturulan atölyenin kadınlar için fırsat olduğunu belirtti. Her gün eğitimde yeni bir şeyler öğrendiğini dile getiren Encü, evine katkı sağlamak ve eşine bağımlı yaşamamak için atölyeye geldiğini dile getirdi. “Bir meslek öğreneyim diye geldim” şeklinde konuşan Encü, eğitimden sonra küçük bir işletme açmak olduğunu söyledi. 

‘Ürettikçe, öğrendikçe daha hırslanıyorum’

İki çocuk annesi Zeynep Etiz ise, üretmenin heyecanını şimdiden yaşamaya başladığını belirterek, üretmenin kadın için ayrı bir yeri olduğuna da değindi. Etiz, “Ürettikçe ve öğrendikçe kendimi çok mutlu hissediyorum ve bu beni daha hırslı hale getiriyor” dedi. 

Evinde oturan tüm kadınlara da seslenen Etiz, “Bizler her zaman kendi gücümüzü görmüyoruz. Evde oturuyoruz, yapamayız diyoruz. Hâlbuki sadece kendimize bahane üretiyoruz. Kadınlar bir yerden başlamalı” dedi. 

‘Üretmek tarif edilemez bir duygu’

Atölyeye amcasının kızı tarafından yönlendirildiğini ifade eden 5 çocuk annesi Hatun Tanga da, Atölye öğrendikçe daha da umutlandığını ifade etti. Eskiden beri dikişe meraklı olduğunu anlatan Tanga, üretebilmenin tarif edilemez bir duygu olduğunu anlatarak, “Tüm kadınlar bu duygu için dahi atölye çalışmasına katılmalıdır. Kendin üreteceksin, kendin paranı kazanacaksın çok güzel bir duygu” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.