Kobanili Maseud'a, önce yurtdışına çıkış yasağı, sonra sınır dışı!

Kobanili Maseud'a, önce yurtdışına çıkış yasağı, sonra sınır dışı!

Kobani'den Antep'e sığınan ve eylül ayında "YPG adına faaliyet yürütmek" suçlamasıyla tutuklanan Maesud Alo, ilk duruşmada tahliye edildikten sonra mahkemenin yurt dışına çıkış yasağı koymasına rağmen sınır dışı edildi.

Suriyeli Kürtlerden Maseud Alo, geçen yıl 16 Eylül’de YPG üyesi olduğu savıyla tutuklanarak, Gaziantep H Tipi Cezaevi’ne kondu.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nde taşeron işçi olarak çalışan 31 yaşındaki Alo’nun IŞİD üyelerine yönelik istihbarat toplamak ve eylem düzenlemek adına YPG tarafından Gaziantep’e gönderildiği ileri sürüldü. Alo’nun Facebook hesabındaki YPG’yi simgeleyen paylaşımlar da delil sayıldı.

Alo hakkında, Gaziantep 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması, 8 Aralık’ta görüldü. Alo, tercüman yardımıyla alınan ifadesinde, savaştan kaçarak Türkiye’ye geldiğini, örgütle ilgisinin olmadığını, Türkiye’deki kanunları bilmediği için Facebook’ta paylaşımlar yaptığını, telefonda akrabalarına “IŞİD’e karşı dikkatli olun” diye uyarılarda bulunduğunu anlattı.

Mahkeme, duruşma sonunda Alo’yu tahliye etti. Avukatı Adnan Erol, mahkemeden, Alo’nun sınır dışı edilmemesi için yurt dışına çıkış yasağı konmasını istendi. Mahkeme de “sanığın kendi sesiyle tape kayıtlarındaki sesin mukayese edilmesi” kaydı düşerek, bu talebi kabul etti.

BİR GÜN SONRA SINIR DIŞI EDİLDİ

Erol’un anlatımına göre bu yasağa rağmen Alo’yu cezaevi kapısında Göç İdaresi İl Müdürlüğü ve Emniyet Yabancılar Şubesi görevlileri karşıladı. Bir gün Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan Alo, 9 Aralık sabahı Erol’u arayarak, sınır dışı edilmek üzere polislerin eşliğinde Öncüpınar Sınır Kapısı’na götürüldüğünü söyledi. Bunun üzerine Erol, Alo’ya eşlik eden polisle görüşerek, mahkeme kararından söz etti. Polis iddiaya göre “Ben kararı bilmem, elimde valiliğin yurt dışına çıkarma kararı var” dedi. Erol daha sonra Öncüpınar Sınır Kapısı’nı arayarak, Alo’nun Türkiye’de tutulmasını istedi. Ancak kapı görevlileri, “Alo hakkındaki mahkeme kararı UYAP sisteminde görünüyorsa kalır, görünmüyorsa gider” dedi.

Erol, Türkiye vatandaşı olmadığı için Alo hakkındaki kararın iki üç gün gecikmeli işlendiğini söylediyse de akıbet değişmedi. Alo, aynı gün İslami Cephe’nin kontrolü altındaki Azez bölgesine gönderildi. Bu bölgede bir akrabasının evine sığınan Alo, günler sonra Kobani’ye geçti. Alo’nun Gaziantep’teki eşi ve çocukları da Kobani’ye döndü. Erol evrensel hukuk gereği sığınmacıların savaş bölgelerine geri gönderilemeyeceği halde sığınmacıların azaltılması için bu yola başvurulduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

“Nasıl Çeşme ve Bodrum sahillerinde jandarma ve polisin bilgisi dahilinde insanlar sahte yeleklerle botlara bindirilip ölüm yolculuğuna çıkarılıyorsa bu da onun karasal durumudur. ‘Gitsinler, başımızdan def olsunlar’ diye bakılıyor. Ayrıca bu insanın Kobanili olduğu biliniyor. Kobani’ye açılan Mürşitpınar Kapısı haftada bir açıldığı halde, buradan değil, YPG ile savaş halindeki grubun içinde bırakıldı.”

İSMAİL SAYMAZ / RADİKAL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.