Klimalar SARS'a davetiye çıkarıyor

Klimalar SARS'a davetiye çıkarıyor

Uzman Dr. Derin: Klimalarla SARS bulaşma riski artıyor. Mikrobik hastalıklar artıyor.

Yaz mevsiminin gelmesiyle yükselen sıcaklıklar klima kullanımını artırdı.

Uzman doktor Okan Derin, klimaların yol açabileceği hastalıklardan korunmak için önemli uyarılarda bulundu.

Klimalarla havalandırılan binaların açık havayla teması olan binalara göre, kişilerde 6-7 kat daha fazla ‘Hasta Bina Sendromuna’ yol açtığını söyleyen Derin, “Gereğinden fazla sıcak/soğuk ayarda kullanılan cihazlar, solunum yollarında kuruluk yaratıyor. Bakımı uygun yapılmayan havalandırma cihazları koruma faktörlerini yok ederek vücudu mikroplara açık hale getiriyor. Ayrıca alerjik hastalıklara yol açabilecek parçacıkları de yayabiliyor. Bu durumda binalardaki sorumlu yöneticiler, iç ortam hava kalitesini (IAQ) ölçen sistemlerden faydalanarak çalışanların zarar görmesini engelleyebilir” dedi.

Derin, klimalara bağlı olarak ‘Lejyoner Hastalığı’ yani ağır zatürre tablolarının da görülebileceğine dikkat çekerek, “Günümüzde de artan klima kullanımı ile özellikle otellerde ve ortak klima kullanılan alanlarda iyi bakımı yapılmamış klimalardan bu hastalık bulaşabiliyor. Bir virüsün sebep olduğu SARS (Ciddi Akut Solunum Yetmezliği Sendromu) ise yine uygunsuz havalandırma koşullarında bulaşabilir” uyarısında bulundu.

İnsanların zamanlarının büyük bir bölümünü iç ortamlarda geçirdiğini dile getiren Derin, şöyle devam etti: “İç ortamlardaki havanın kalitesini sıcaklık, nem, hava değişimi, biyolojik kirlenme ve parçacık kirlenmesi belirler ve bu kalitenin ayarlanması gerekiyor. Kullandığımız cihazların da uygun şekilde bakımı yapılır ve uygun ayarlarda kullanılırsa bir sağlık sorununa yaşamayız. Sağlıklı binalar sağlıklı insan demektir. Bu konuda mimarlara da çok görev düşüyor.”

(DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.