Kışanak'tan Davutoğlu'na: Biz lafa mı inanacağız, icraata mı?

Kışanak'tan Davutoğlu'na: Biz lafa mı inanacağız, icraata mı?

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı DBP'li Gültan Kışanak, "Sayın Davutoğlu'nun bunu söylemesi iyi bir şey, fakat şu anda hali hazırda yaptıkları iş bile bu koruma amaçlı mastır planına aykırı" dedi.

Büyükşehir Belediye başkanı Gültan Kışanak, Başbakan'ın bugün yaptığı açıklamada Büyükşehir Belediyesinin 2012 yılında yaptığı Sur içi koruma amaçlı planına uyacaklarını söylemeleri iyi bir şey olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Biz o plana sonuna kadar sahip çıkıyoruz. Belediyemiz doğru bir şey yapmış, tarihi ve kültürel bir mirası korumak için, çarpık kentleşmeyi önlemek için, tarihi eserlerin aslına ve orijinaline ve evrensel değerlerine sadık kalarak korunabilmesi için gerekli bütün imar kararlarını almış. Böyle bir plan ortaya çıkarmış, biz buna sonuna kadar sahip çıkıyoruz. Sayın Davutoğlu'nun bunu söylemesi iyi bir şey, fakat şu anda hali hazırda yaptıkları iş bile bu korama amaçlı mastır planına aykırı."

‘NEDEN SÜRECE BELEDİYE, HALKI VE STK'LARI DAHİL ETMİYORLAR’

Sur içinden bazı evlerin yıkılarak caddelerin genişletildiğine dair haberler aldıklarını söyleyen Kışanak, şöyle konuştu:

"Yenikapı sokakta sağlı sollu binalar yıkılmış genişletiliyor. Bu koruma amaçlı imar planına aykırı. Biz lafa mı inanacağız, icraata mı inanacağız. Şu anda icraat olarak yaptıkları şey koruma amaçlı imar planına aykırıdır. Çalışma şu anda Sur'un içinde devam ediyor. Aksini iddia ediyorlarsa ablukayı kaldırsınlar, bizi de bu imar planının sahibi olarak belediye ve UNESCO miras kültür sürecinin alan yönetimini çağırsınlar beraber konuşalım. İmar koruma planında ne var, onlar sahada ne yapıyor. Onun için bu söze güvenemiyoruz. Şu anda bile bu plana aykırı çalışmalar yürütülüyor, bu plana aykırı karakollar kuruluyor. Plana aykırı caddeler genişletilip evler yıkılıyor. Halen bu çalışma devam ediyor. Zaten Sur içinde yaklaşık 1 aydır çatışmaların bitmesine rağmen ablukanın kaldırılmaması da bu nedenledir. Halen içeride yıkımı sürdürdükleri içindir. O nedenle biz lafa bakmıyoruz, icraata bakıyoruz. Koruma imar planına aykırı işler yapıyorlar. Bu demek ki ileride yapacaklar. Madem bu planı bu kadar ciddiye alıyorlar ve buna uyacaklar neden bu sürece Belediyeyi katmıyorlar, neden halka katmıyorlar. Niye STK'ları sürece katmıyorlar, niye beraber konuşulup karar verilmiyor."

‘PLANA UYMAK İÇİN KAMULAŞTIRMAK GEREKMİYOR’

Büyükşehir Belediye Başkanı Kışanak, koruma amaçlı imar planına uymak için Sur'u kamulaştırmak gerekmediğini ifade ederek, "Koruma amaçlı imar planına aykırı yapıları beraber tespit edebiliriz, vatandaşı da katabiliriz, onları da mağdur etmeyecek şekilde uygun çözümler bulabiliriz, bunun için vatandaşın malını kamulaştırmaları gerekmiyor ki. Kamulaştırma demek devlet sana paranı verecek, 'sen oradan çık bura benim mülküm' demek oluyor" dedi.

Halen Sur'un yüzde 82'sini kapsayacak bir kamulaştırma kararı alındığını kaydeden Gültan Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İki gündür kamulaştırma kararını almaları, hepsini alacakları anlamına gelmediğini söylüyorlar. Maden kamulaştırmayacaksanız niye aldınız kararı o zaman. Koruma planına aykırı yapılar tespit edilebilir ve onlarla ilgili çalışma yapılabilirdi, niye tamamına yakın kamulaştırma kararı aldınız. İnsan uygulamayacağı bir kararı alır mı? Madem uygulamayacaklarını ve vatandaşın mülkiyet hakkına dokunmayacaklarını söylüyorlar o zaman bu kararı kaldırsınlar ortadan. Yani ya söyledikleri yanlış, ya yaptıkları yanlış."

Kışanak, UNESCO kriterlerine de uyulmadığını, uyarılarına rağmen ve UNESCO kriterlerine rağmen tespit ve bilimsel bir çalışma yapılmadan 2 aydır Sur'dan hafriyat çekildiğini de söyledi. (DHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.