Kışanak Ve Anlı Diski Tesislerini Gezdi

Kışanak Ve Anlı Diski Tesislerini Gezdi

Gültan Kışanak, Diyarbakır’ın suyunu musluktan içen şanslı bir kent olduğunu ifade ederek, “Suyumuzu tasarruflu kullanalım. Kaçak su kullanımına itibar etmeyelim, edenleri uyaralım. Bu güzel suyu bahçe ve bostan sulamasında kullanmayalım” dedi.

DİYARBAKIR - Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü İçme Suyu Artma Tesisi ve Atık Su Arıtma Tesisi’ni Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Fırat Anlı ve meclis üyeleri ile birlikte gezen Gültan Kışanak, Diyarbakır’ın suyunu musluktan içen şanslı bir kent olduğunu ifade ederek, “Suyumuzu tasarruflu kullanalım. Kaçak su kullanımına itibar etmeyelim, edenleri uyaralım. Bu güzel suyu bahçe ve bostan sulamasında kullanmayalım” dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Gültan Kışanak, Fırat Anlı ve meclis üyeleri, DİSKİ Genel Müdürlüğü’nün İçme Suyu Arıtma Tesisi ve Atık Su Arıtma Tesisi’ni gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Eşbaşkanlar Kışanak ve Anlı ile meclis üyeleri ilk önce Atık Su Arıtma Tesisi’ne geldi. Burada DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı tarafından karşılanan Eşbaşkanlar ve meclis üyeleri, daha sonra Şube Müdürü Eşref Dağdelen tarafından verilen brifinge katıldı.

“SITMA VAKALARINI SIFIRLADIK”

Dağdelen brifingde, 2004 yılından beri hizmet veren tesisin departmanlarını ve özelliklerini anlattı. Dağdelen, günde 150 bin ton atık suyun tesise girdiğini sistemde belli işlemlerden geçtikten sonra tesisi terk ettiğini söyledi. Otomasyon sistemlerinin son derece modern bir şekilde dizayn edildiğini anlatan Dağdelen, Atık Su Artıma Tesisi’nin son teknoloji kullanılarak her gün hizmet ürettiğini belirtti. Diyarbakır’da 2004 yılına kadar sıtma vakalarının Türkiye ortalamasının üzerinde yaşandığına dikkat çeken Dağdelen, bugün itibariyle kentte yaşanan vaka sayısının sıfır olduğunu söyledi. Dağdelen, “2004 yılından önce atık sular kentin içinden akıyordu. Bugün ise çok modern tesislerle altyapı şebekemizi kontrol ediyoruz. Bu biz ve kentimiz açısından son derece gurur vericidir” dedi.

"METAN GAZINDAN ELEKTRİK ÜRETECEĞİZ"

İnşaatı devam eden İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ile ilgili olarak da bilgi veren Dağdelen, 26 milyon avroya mal olan tesisin eko sistemi koruması açısından son derece önemli bir proje olduğunu söyledi. İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nin ünitelerinin tamamlanması ile birlikte gaz üretiminin artırılacağını ve metan gazından elektrik elde edileceğini kaydeden Dağdelen, “Tesisin elektrik ihtiyacının yüzde 60’ı kadar bir bölümünü biyogaz jeneratörlerinden elde edilmesi planlanmaktadır. Biyogaz jeneratörlerinin yakıtı ise metan gazından karşılanacaktır” diye konuştu

“İNANILMAZ BİR ÇABA VE TEKNOLOJİ VAR”

Tesisin gezilmesinin ardından tesis bahçesinde bulunan tarihi çeşme formundaki bir çeşmeden su içen Kışanak, “Diyarbakır suyunu musluktan içen çok şanslı bir kent. Karşımızda inanılmaz bir çaba, inanılmaz bir emek, inanılmaz bir enerji, inanılmaz bir harcama, inanılmaz bir teknoloji var. 24 saat demeden çalışarak bizlere suyumuzu ulaştıran ve müthiş bir sistem kuran DİSKİ personeline teşekkür ediyorum. Suyumuzu tasarruflu kullanalım. Kaçak su kullanımına itibar etmeyelim, edenleri uyaralım. Bu güzel suyu bahçe ve bostan sulamasında kullanmayalım. Unutmayalım ki, en güzel bahçe kentimiz Diyarbakır’dır. Saat gibi çalışan bu sistem sonuçta bu kentin emeği ile yaratılmıştır” şeklinde konuştu.

Kışanak Ve Anlı Diski Tesislerini Gezdi

Kışanak Ve Anlı Diski Tesislerini Gezdi

Kışanak Ve Anlı Diski Tesislerini Gezdi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.