Kışanak: İnsanlar kendilerini çevrenin parçası görmeli

Kışanak: İnsanlar kendilerini çevrenin parçası görmeli

Diyarbakır İli Çevre Hizmetleri Birliği (DİÇEB) ile Büyükşehir Belediyesi’nin geleneksel düzenlediği çevre yürüyüşünde geleceğimiz olan “çocuk” ve “çevre” buluştu.

DİYARBAKIR - DİÇEB ile Büyükşehir Belediyesi’nin her yıl geleneksel olarak organize ettiği çevre yürüyüşüne Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak, Fırat Anlı, Genel Sekreter Fahrettin Çağdaş, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Şahin Elkaan, Meclis üyesi Felat Özsoy katıldı.

Çocuk ve gençlerin yoğunlukta olduğu yürüyüşte eşbaşkanlar ve katılımcılar Kürtçe baskılı “Civakek Ekolojik, Jiyanek Hevpar”, “Ekolojik bir toplum, ortak bir yaşam” yazılı tişörtler giydi. Anıtpark’tan Ofis Ekinciler ve oradan Sümerpark’a kadar yapılan yürüyüşte eşbaşkanlar “Amed Bajarê meye. Em Qirêj nekin” yazılı pankart taşıdı. Çocuklar yürüyüş boyunca “Sağlıklı yaşam sağlıklı çevre ile olur”, “Ambalaj atıkları çöp değildir”, “Doğada tüm canlıların yaşama hakkı var”, “Kentim kimliğimdir” gibi yazılı dövizler taşıdı.

ksk.jpg

Elkaan: Amacımız 10 yıl sonrasını kurtarmak

Yürüyüş hakkında bilgi veren Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Şahin Elkaan, Dünya Çevre Günü’nde ağırlıklı olarak çocuklara çevre bilinci konusunda bir farkındalık yaratma amacında olduklarını söyledi. Belediye olarak temizliğin hedef kitlesi olarak çocukları seçtiklerini belirten Elkaan, “Bizim amacımız 10 yıl sonrasını kurtarmak, bir sonraki nesille yetiştirdiğimiz bu çocuklara çevre bilincini aşılamaktır” dedi.

Eğitim kurumlarına yönelik olarak da bir resim yarışması düzenlediklerini ifade eden Elkaan, “Resim hocalarından bir jüri oluşturduk. Çocuklardan çevre temalı yaklaşık 500 resim geldi” diye konuştu. Elkaan, ilk üçe giren öğrencilere bisiklet armağan edeceklerini söyledi.

Kışanak: İnsan bu çevrenin bir parçasıdır

Yürüyüş sonunda Sümerpark’ta bir konuşma yapan Eşbaşkan Gültan Kışanak, “Çevre dediğimiz şey yeryüzündeki tüm varlıkların toplamıdır. İnsanlar da bu çevrenin bir parçasıdır” dedi. “Ama ne yazık ki insanlar kendilerini bu çevrenin bir parçası görmek yerine tamamının sahibi olarak görüyorlar” diye devam eden Kışanak, “Böyle olunca da sınırsız, sonsuz içinde yaşadığımız bir çevreyi kullanma hakkını kendilerinde görüyorlar” dedi. Kışanak şöyle konuştu:

d-001.jpg

‘Yeryüzü bizi taşıyamaz hala gelebilir’

“Ne yazık ki bizi, hepimizi var eden; insanları, diğer canlıları, doğayı, toprağı, havayı, suyun toplamını var eden bu evrene karşı sorumsuzca yaklaşıyoruz. Onlar bizi var etti, biz çevreyi yok eden bir yaklaşım ve tutum içerisindeyiz. Bu 21. yüzyılda artık tartışılması gereken bir konu, biz içinde bulunduğumuz bu çevreyi, bu evreni onun bir parçası olarak nasıl sürdürülebilir kılarız? Yok etmeyi durduracak, bu aşırı tüketimi durduracak çalışmaları nasıl yapabiliriz? Bunda geç kalırsak bir süre sonra biz artık nefes alamaz hale geliriz, yeterince beslenemez hale gelebiliriz. Üzerinde yaşadığımız bu yeryüzü bizi taşıyamaz hale gelebilir.”

Geleceğimiz olan çevre ve çocukları buluşturduk

Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Kışanak, Dünya Çevre Günü’nü “sınırlı bir temizlik kampanyası” olarak düşünmediğinin altını çizdi ve şöyle devam etti:

“Bir bütün olarak tüm canlıların, tüm varlıkların birlikte bir arada birbirini sürekli yeniden üreterek geleceğe taşıyabileceği bu döngüyü nasıl yaratabiliriz, bunu tartışmak istiyoruz. Bunlar çok önemli tartışmalar Diyarbakır, Amed bu tartışmaları en güçlü şekilde yürütecektir ve sürdürülebilir bir çevrede yaşamanın olanaklarını yaratacaktır. Biz bugün burada gençlerle, çocuklarla birlikte çevre yürüyüşü yaptık bunu mesajı da şuydu: Çocuklar bizim geleceğimizse, çevre de bizim geleceğimiz. Bu iki temayı birlikte çocuklarımız, gençlerimizi ve çevreyi bir araya getirmeyi arzu ettik. Tüm toplumun bundan mesaj alması gerekiyor. Bu toprakları, bu coğrafyayı, bu ağaçları, bu bitkileri, bu canlıları korumak onlarla birlikte var olmak bizim de varlık gerekçemiz. Böyle yaklaşacağımıza inanıyorum.”

‘Herkes bu çöpü kim attı diye sorsun’

Yürüyüş boyunca çocukların “Amed bizimdir, temiz istiyoruz” sloganına da atıf yapan Kışanak, “Amed’e de bu yakışıyor, pırıl pırıl, temiz, yem yeşil, akarsuları ile Dicle’si ile, Hevsel’i ile, ormanları ile bu topraklarda yaşayan canlıları ile birlikte güzel. Bunu korumakta hepimizin görevidir. Tüm Diyarbakır halkına, Amed halkına çağrı yapıyorum. Bu çöpü kim attı sorusunu herkes birbirine sorsun” diye konuştu. Sözlerini “Tabi ki kaldırmak, temizlemek ilçe belediyeleri ile birlikte bizim görevimizdir” diye sürdüren Kışanak, “Ama siz de daha az kirleterek, daha az tüketerek bu çevrenin sürdürülebilir olmasına katkı sunun” çağrısını yaptı.

Yürüyüş programının sonunda Büyükşehir Belediyesi’nin organize ettiği resim yarışmasında dereceye giren üç öğrenciye Eşbaşkanlar bisiklet armağan etti. Eşbaşkanlar tüm çevre dostu yürüyüşçülere Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı çevre ile ilgili dokümanlar verdi. Çocuklara ayrıca meyve suyu ve kek ikram edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.