Kılıçdaroğlu, Kadınları Kabul Etti

Kılıçdaroğlu, Kadınları Kabul Etti

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Eğer Türkiye Devleti bir Cumhuriyetse, Cumhur, halk kendini temsilcileri aracılığıyla yönetecekse neyi değiştireceksiniz?" dedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin farklı illerinden gelen 600 kadını kabul etti. Türkiye Büyük Millet Meclisi yeni bina Konferans Salonu’nda gerçekleşen kabulde, Kılıçdaroğlu kadınlara hitap etti.

Kadınların sözünün geçtiği ve kadınların iyi eğitim aldığı toplumun iyi toplum kalacağını söyleyen Kılıçdaroğlu "Hani derler ya, ana dili. İlk dilimizi anneden öğreniyoruz. İlk terbiyeyi, anneden alıyoruz. Anne aynı zamanda dert ortağıdır. Bütün sorunlarımızı açarız. O bizim sevincimizde de, kederimizde de yanımızdadır. Baba ile ilişki kurmakta zorlanırız. Bir toplumu yüceltmek istiyorsak, toplumu saygın bir yüceltmek istiyorsak, kadınların eğitimine önem vermek zorundayız. Bir toplumda kadınları eğitiyorsanız, otumun eğitim düzeyini de, yaşam kalitesini de yükseltiyorsunuz demektir. Bizim kadınlarımız ulusal Kurtuluş Savaşı’nda omuzlarında silah taşıyan kadınlardır. Yani bizim ulusal Kurtuluş Savaşı’nda birebir mücadele eden, eline gerektiğinde tüfeği alıp koşan kadınlardır. Bizim kadınlarımız Osmanlı’nın en sıkışık olduğu dönemlerde Sultan Ahmet’te Halide Edib’i çıkarıp, konuşma yaptıran ve Türkiye’yi uyandıran kadınlardır" ifadelerini kullandı.

Bir toplumu modernleştirenin kadın olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Geçmişte kadınlara yeteri kadar değer vermediğimiz için modernleşmede geride kaldık. Gutenberg matbaayı 1439 yılında keşfetmiş ve çalıştırmaya başlamış. Osmanlı’ya matbaa 1726 yılında gelmiş yani 287 yıl sonra. Neden geri kalıyoruz? Bu nedenle geri kalıyoruz. Cumhuriyeti kuranlar kadınlara önem vermişlerdir. Seçme ve Seçilme Hakkı 5 Aralık 1934. Kadınlar hem milletvekili seçecekler, seçilecekler. Farsça ne zaman vermiş? 1944’te. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları Fransız kadınlarına seçme ve seçilme hakkını veriyorlar. İtalya 1946’da. Arjantin 1946’da. Cumhuriyete değer veriyorsanız, yüceltmek istiyorsanız önce kadına değer vereceksiniz, yücelteceksiniz" şeklinde konuştu.

Anayasa tartışmalarına da değinen CHP lideri Kılıçdaroğlu, anayasanın ilk dört maddesini okuyarak şunları dedi:

"Eğer Türkiye Devleti bir Cumhuriyetse, Cumhur, halk kendini temsilcileri aracılığıyla yönetecekse neyi değiştireceksiniz? ’Değiştireceğiz’ diyorlar. İnsan haklarına saygılı, ne yazacaksınız. Atatürk milliyetçiliği ne demek? Türkiye Cumhuriyeti bir etnisite devleti değildir. Her etnik kimlikten insanımız var ve ’biz Cumhuriyeti birlikte kurduk’ diyorlar. Türkiye Cumhuriyeti siyasi bilinç devletidir. Çok farklı kimliklerden, inançlardan insanlar var. Neyi değiştireceğiz? Biz demokratik bir devlettir diyor. Hukuk devleti olmayınca demokrasi, adalet olur mu? Devleti ve milletiyle bir bütündür. Bayrağın neyini değiştireceğiz. İstiklal Marşı’nın neyini değiştireceğiz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kimse bize altın tepsiyle ikram etmedi, Türkiye Cumhuriyeti’ni Devleti’ni atalarımız, dedelerimiz gözyaşıyla, kanlarıyla kurdular. Zaten bunlar olmasın diye gelmiyoruz."

Kadın haklarını savunacaklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

"Kadına değer vermeyen toplumların geliştiğini tarih göstermemiştir. Biz kadına değer vermek istiyoruz. Yeri zamanı gelince her şeyi söylüyoruz. Uygulamada kadının hakkını vereceksin. Kadın eşittir erkek. Bütün anaların yüreği ağlıyor. Her gün şehitler geliyor. Anneler ’Televizyonu izleyemiyoruz, feryatları duymak istemiyoruz’ diyorlar."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.