Kılıçdaroğlu: Adli yıl açılışı tam bir yüz karası

Kılıçdaroğlu: Adli yıl açılışı tam bir yüz karası

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen Adli Yıl Açılış Töreni için, “Tam bir yüz karası toplantıdır” ifadesini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Beştepe’de yapılan Adli Yıl Açılış Töreni ile ilgili konuştu.Kılıçdaroğlu, tören için, “Tam bir yüz karası toplantıdır” ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle:

“Millet kaça mal olduğunu bilmiyor”

“Burası da millete ait bir mekan. Bana ait değil ki. Cumhurbaşkanlığı da, TBMM de millete aittir. Ama milletlerin, devletlerin gelenekleri vardır. Cumhurbaşkanlığı’nı TBMM’ye getiremezsiniz. Cumhurbaşkanlığı adliyede toplanır mı, Bakanlar Kurulu TBMM’de toplanır mı?

“Bizde hep beraber alkışlıyor”

“Milletin mekanı diyorsunuz ama millet kaça mal olduğunu bilmiyor. Orada yargıyı topluyorsunuz. Yargı bağımsızlığı diye bir kural vardır. ABD Başkanı salona girdiğinde yargı ayağa kalkıp alkışlamaz. Bizde hep beraber alkışlıyor.

“Ne demek bu, yargı yürütmenin emrinde demektir. Dünyanın her yerinde hakim salona girdiğinde herkes ayağa kalkar. Herkesin bir yeri vardır. Ben ayağa kalkarım. Ama hakimler bürokrat değildir. Bu çerçevede bakmak gerek.

“Ne demek “Sevgili hakimler, siz bu yönde karar verin””

“Adli Yıl’ı açıyorsunuz, bir de kalkıp konuşma yapıyorsunuz. Siyasi bir konuşma. Ne demek bu, “Sevgili hakimler, siz bu yönde karar verin.” Tam bir yüzkarası bu toplantı. Ben yemin ettim. Namusum üzerine yemin ettim.

“Davaları hızlandırın diyor, yargıya talimat veriyor. Bir de diyorlar ki “Demokratik bir ülkeyiz.” Bunun neresinde demokrasi var? Herkesin Yenikapı ruhuna saygı duyması lazım. Birliğe, beraberliğe ihtiyacımız var mı, var.

“Adaleti başkalarına teslim etmeyiniz”

“Ama devletin kurumlarını hiç kimse kendi arka bahçesi haline getirmemeli. Devletin kurumlarını arka bahçenize dönüştürürseniz Türkiye’de birliği beraberliği sağlayamazsınız. Başta yargıya, kendi görevinizi biliniz. Adaleti başkalarına teslim etmeyiniz.

“Adalet çok soylu bir kavramdır. Mülkün, devletin temelidir. Adalet bir kutup yıldızı gibidir, sabit yerinde durur, bütün kainat onun etrafında döner. Bütün cumhurbaşkanları, genel başkanlar, STK’lar, vatandaşlar, kainat o adaletin etrafında döner.

“Bütün gelenekleri bir kenara attık”

“Adalete gölge düşürdüğünüz andan itibaren devleti devlet olmaktan çıkarırsınız. Anayasada da “Kimse yargıya talimat veremezsiniz” diyor. Giriyorsunuz, herkes ayağa kalkıyor, konuşma yapıyorsunuz, gidiyorsunuz.

“Bu anayasa ve hukukun ayaklar altına alınmasıdır. Bu adaleti aşağılamak demektir, yargıyı aşağılamak demektir. Böyle bir şey olamaz. Barolar Birliği Başkanı konuşur, Yargıtay Başkanı konuşur. İlk kez bütün gelenekleri bir kenara attık. Elbette milletin yeri. Kimse itiraz etmiyor ki ona. Milletin yeri diye meydanda toplansınlar. Teşekkür ederim.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.