KESK’ten miting yasağı kararına tepki

KESK’ten miting yasağı kararına tepki

KESK Hakkari Şubeler Platformu yarın Van’da yapılması planlanan ancak güvenlik gerekçesi ile yasaklanan “Laik Eğitim ve Laik Yaşam!" mitingine ilişkin açıklama yaptı.

YÜKSEKOVA HABER 

HAKKARİ - Sendikadan yapılan yazılı açıklamada; KESK öncülüğünde “Laik Eğitim ve Laik Yaşam! İş Güvencemizden Vazgeçmeyeceğiz! Baskı, Sürgün ve İşten Atmalara Karşı Alanlardayız!” şiarı ile 28-29 Mayıs tarihlerinde 9 bölgede miting yapılması öngörülüğü Antalya, Van ve Trabzon’da mitinglerinin valiliklerce yasaklandığı belirtildi.

Valilik kararına karşı hukuki girişim başlatıldığı vurgulanan açıklamada, uluslararası sözleşmeler ve anayasa ile güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşleri hakkının engellendiği ifade edildi.

Hem iç hukuk düzenlemelerine ilişkin Yüksek Mahkeme kararlarını hem de AİHM kararlarına atıfta bulunulan açıklamada, toplantı ve gösteri yürüyüş hakkının ihlal edildiğine dair içtihatlar bulunduğu, anayasayı, mahkeme kararlarını uygulamakla yükümlü ve sorumlu olan idarecilerin hükümetten gelen talimata, Saray’dan gelen fermana göre hareket ettiği savunuldu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Valiliğin yasak kararı tam da mitingimizin gerekçelerinden birini oluşturmaktadır. Baskıların zirve yaptığı, sokakların çeşitli gerekçelerle emekçilere kapatıldığı, soruşturmalarla, cezalarla, sürgünle, görevden uzaklaştırma ile sindirilmek istendiğimiz böylesi bir dönemde tepkimizi ortaya koymak, taleplerimizi haykırmak ve mücadeleyi yükseltmek için alanlara çıkmak istedik. 12 Eylül’de bile şehirlerimiz savaş uçaklarıyla, tanklarla bombalanmadı ama şimdi aylarca süren sokağa çıkma yasaklarından sonra şehirler bombalarla dümdüz edildi. 12 Eylül’de cezaevlerinde 55 bin insan var iken şimdi sayı 200 bine yaklaştı. Binlerce akademisyene soruşturma açıldı. Barış istediler diye evlerinden yaka paça gözaltına alındılar, tutuklandılar, üniversitelerindeki işlerinden çıkarıldılar. Kelimenin tam anlamı ile bir zulüm döneminden geçiyoruz. Asgari ücretlisinden, atık kâğıt işçisine, taşeron çalışanından kamu emekçisine, ucuz emek deposu görülen kadın ve çocuklardan kalemini satmayan gazetecisine, barış için imza veren akademisyenine kadar hepimiz AKP faşizminin saldırısı altındayız”

Valiliğin yasak kararını protesto ediyoruz denilen açıklamada “Mitingimiz yasaklasalar da, baskı ve zorla en temel haklarımızı kullanmamızı engelleseler de bizler “Laik Eğitim ve Laik Yaşam! İş Güvencemizden Vazgeçmeyeceğiz! Baskı, Sürgün ve İşten Atmalara Karşı Alanlardayız!” şiarı ile eylem ve etkinliklerimize en coşkulu ve kararlı şekilde devam edeceğiz” denildi.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.